tisdag 30 november 2010

Statistik i november

Plöjningen av böcker fortsätter. Denna månaden gällde det att sätta sprätt på bibliotekets sista slantar vilket innebar att jag läste in mig lite extra - framförallt på massor med Sluka Lätt. Inte så mycket ur de egna hyllorna med andra ord.

Månadens bästa: Åh denna månaden har jag ju läst massor med bra! Igelkottens elegans har satt spår liksom Tonje och det hemliga brevet. Och Hos doktorn köpte jag så fort jag slutat skratta.

Lästa böcker: 41 stycken
varav 3 ur egen bokhylla - resten bibliotekslån

Antal sidor: 2529 + 12 böcker utan numrerade sidor.

Tjockaste boken: Igelkottens elegans med 346 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 10, Börja Läsa: 5, Hcf: 4, Hcg: 2, Sluka Lätt: 12, uHce: 4, Hce: 1, fakta: 3 

Fördelning efter år:
2010: 35, 2009: 3, 2008: 2, 1997: 1

Fördelning efter originalspråk:
danska: 2, engelska: 18, franska: 2, norska: 3, svenska: 16

Fördelning efter förlag:
9: Argasso
7: Nypon 
5: R&S
3: Alfabeta, Berghs och Hegas
2: B. Wahlströms och N&K
1: Barrington Stoke, Egmont Kärnan, Globe, Kabusa, Sekwa, Semic och Turbine

Fördelning efter författarens kön:
Kvinna: 25 och Man: 16

måndag 29 november 2010

Igelkottens elegans

Författare: Muriel Barbery
Originalspråk: franska (Frankrike)
Översättare: Marianne Öjerskog och Helén Enqvist
Förlag: [sekwa]
År: 2009
Sidor: 346

I ett hyreshus i Paris bor portvakten Renée som, i hemlighet, läser filosofisk litteratur och är betydligt intellektuellare än hennes yrke och klass tillåter. I samma hus bor den tolvåriga Paloma som är överbegåvad och försöker smälta in bland sina jämnåriga, men har bestämt att ta sitt liv på sin trettonårsdag. Renées och Palomas liv rubbas dock då en medelålders japan flyttar in i huset och ser deras sanna jag.

Vi läste denna i vår BokO och vi tyckte alla väldigt mycket om den. Det är sällan vi är så överens. För min del var det lite väl segt i början och en aningens för mycket filosofisnack men jag älskar finurligheterna, humorn och historien. Och slutet är ett stort plus - i alla fall enligt tre av oss!

Nu är jag lite sugen på att även läsa Smaken, som visar sig handla om samma portuppgång och, i stort sett, samma människor, fast med fokus på en annan person och tidigare i historien. 

Den 12e hade boken premiär som film, där dock ordet elegans har ramlat bort. Det är synd, för med bara Igelkotten, går en betydande del bort tycker jag. Filmen är dock löst baserad, verkar det som när man ser trailern i alla fall.



Påminner om: Tillsammans är man mindre ensam

Bokcirkelbetyg: S4 P5 E5 R4 = 4,5

Typ av bok: Hce

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Alwildas grymma boktips
Bokbloggen
Bokhora
Bokslukarens blogg
Boktoka
Dagens bok
PocketBlogg

Ole är hungrig på godis!

Författare: Grethe Rottböll
Illustratör: Anna-Karin Garhamn
Förlag: Egmont Kärnan
År: 2010
Sidor: 29
Serie: Tredje boken om Ole

Oles hemsida

Ole älskar godis och sötsaker och under en dag får han i sig en hel del. Och mätt blir han! Och faktiskt ganska illamående. När det är dags för middag får han inte ner en ärta ens för magen är redan full av godis. Han får lära sig att det är betydligt smartare att äta andra saker. Det finns faktiskt mat som gör en både smart och stark. Men det är inte helt lätt att börja gilla morötter lika bra som sega råttor.

Jag gillar! De tidigare Ole-böckerna har också varit roliga (framförallt Ole får en hamster), men denna kan jag känna igen mig själv i en hel del. Men varför nytt förlag? Gillar inte Rabén & Sjögren konceptet?

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Black Bones

Författare: E. E. Richardson
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
År: 2010
Sidor: 73

Tony arbetar i sin pappas magiaffär medan pappan är iväg på en resa. Han blir kontaktad av en kvinna som heter Robin. Hon har fått en döskalle sänd till sig och hon är rädd att det vilar en förbannelse över den. Tony behärskar inte alls magi så pass att han vet vad han bör göra men tiden är knapp och han har ingen annan att be om hjälp.

Boken kändes ganska rörig, men det kanske beror mer på min engelska än innehållet. Det händer hur som väldigt mycket och det är en bok för de som gillar övernaturliga saker, förbannelser och att bekämpa ondskan. Affären verkar fräck. En sån skulle jag vilja besöka.

Typ av bok: Sluka lätt på engelska
Finns boken att låna?

Prisad med körsbär!

Bloggvärlden är en uppmuntrande värld och full av fina utmärkelser som man kan få och ge. Och nu har jag fått mitt allra första pris! En Cherry on Top Award av BokMamma. Jag blev galet glad och både tackar, bockar och niger. =)

För awarden gäller följande:

1. Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
2. Kopiera prismärket till din blogg.
3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
4. Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.

Punkt ett och två är, så klart, de lättaste. Punkt tre och fyra har krävt lite mer eftertanke. Detta är hur som mina svar:
1. Frida Nilssons böcker är fantastiskt roliga. Kråkans otroliga liftarsemester en en given favorit.
2. Jag älskar Åsa Linds tre böcker om Sandvargen.
3. Och så kan jag inte riktigt leva utan Tove Jansson. Älskar muminböckerna och har svårt att välja en favorit men kanske Pappan och havet.

Detta pris har gått runt i bloggvärlden ett tag så en del har kanske redan fått det tidagare. Fem av mina favoritbokbloggar är dock:

1. Fantastiska Barnboksprat som alltid har de bästa recensionerna, tycker jag.
2. Världens bästa bok som håller mig uppdaterad på både nya och gamla ungdomsböcker.
3. Ge mig boken! verkar läsa ungefär samma böcker som jag, vilket är bra. Dessutom gillar jag bloggnamnet.
4. Böcker kan ta dig vart du vill! är ännu en blogg där jag älskar både namnet och innehållet!
5. Flaskposten gör bra intervjuer med författare och skriver bra om böcker.

Jag tävlar om ett bilderbokspaket hos Barnboksbloggen!

Barnboksbloggen har en adventstävling med finfina priser. Jag hade gärna lagt beslag på första vinstpaketet. Det innehåller tre bilderböcker. Upp! som är en fin liten vardagsberättelse, Sven sticker som är en av mina favoriter samt Bajsfesten som jag faktiskt inte har läst än.

Nu är det bara att hålla tummarna!

fredag 26 november 2010

Alva i teve

Författare: Kirsten Ahlburg
Illustratör: Gunnar Breiding
Originalspråk: danska (Danmark)

Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 12
Serie: En bok om Alva

Alva tittar på teve och bestämmer sig för att anmäla sig till ett sång- och dansprogram för hon vill också vara med på teve. Mycket lättläst börja läsa-bok med färgbilder och korta rader och meningar.

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)
Finns boken att låna?

En puss är inte bara en puss

Författare och illustratör: Carina Bodström
Förlag: Alfabeta
År: 2010

En faktabok om pussar i sann Pernilla Stalfelt-anda. Man får bland annat veta lite om pussarnas historia, vad en puss innehåller och att man kan pussa både vänner, djur och sin partner och av många olika anledningar.En småsöt och bra faktabok för de yngre även om jag personligen tycker att Stalfelts böcker är strået vassare, främst i illustrationerna.
Påminner om: Pernilla Stalfelts faktaböcker om kärlek, död, bajs etc.

Typ av bok: faktabok (uKt)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksprat
Bok och bild

Jag vann!

Tjoho vilken bra dag det är idag! Fick precis veta att jag är den stolta vinnaren av boken som Tonårsbloggen lottade ut! Är galet glad och tacksam.

Filippa Fants fantastiska fickor

Författare och illustratör: Quentin Blake
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Måns Gahrton
Förlag: Semic
År: 2010

Filippa Fant har en rock med mängder av fickor och ur dem plockar hon allt från handdukar och smör till krokodiler och kastruller till alla barnens stora glädje. Hon har passande prylar för alla tillfällen som hon, likt Skalman, med ett leende plockar fram så fort det behövs.

En småtokig bilderbok med korta rim. Det är alltid knepigt att översätta rim och Måns Gahrton har gjort ett bra jobb även om det på sina ställen känns lite tillgjort för att passa.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Barnboksprat
Salongen

onsdag 24 november 2010

Big Bang

Författare: Torsten Bengtsson
Illustratör: Stefan Lindblad
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor:121

Boken handlar om Robin som har ett ganska händelserikt liv. Hans kompis Samir blir påkörd av en bil när han cyklar och bilisten smiter från olyckan! Allt Robin minns är att det är en vit Volvo med ett registreringsnummer som börjar på W. De har dock inte tid att leta så mycket efter bilen för de ska passa en stor hårig fågelspindel åt Robins syster och dessutom vill drömmer killarna om att starta ett band.

En spännande och händelserik berättelse som känns rätt vardaglig. Den är snabbläst och jag gillar den, även om den på sina ställen är väl klyschig. Dessutom förstår jag inte riktigt meningen med illustrationerna. Det är bara sju illustrationer (om man räknar omslagsbilden och jag har räknat rätt) vilket kändes som lite få i en så tjock bok. Det var långt mellan dem och jag tänkte "oj, en bild!" de få gånger de kom. Bilderna gav heller inte berättelsen något mervärde, enligt min mening. De hade kunnat hoppas över med andra ord.

Typ av bok: Hcg

Tonje och det hemliga brevet

Författare: Maria Parr
Originalspråk: norska (Norge)
Översättare: Karin Nyman
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 237


I Glimmerdalen bor bara ett enda barn och det är Tonje. Frågar man Klaus som äger hälsocampingen så är ett barn fullt tillräckligt med tanke på hur mycket hon låter och härjar, men Tonje själv hade gärna sett att det bodde lite fler barn vid fjället. Någon större nöd går det dock inte på henne för hon har ju sin gudfar Gunnvald som spelar fiol helt ljuvligt och är tokbra på att bygga snabba rattkälkar. Åldersskillnaden till trots är de allra bästa vänner. Allt ställs dock på ända när Gunnvald läggs in på sjukhus efter att ha brutit benet och det visar sig att han bär på en stor hemlighet som han aldrig sagt ett knyst om till Tonje och den hemligheten kan nu kosta honom hela gården! Tonje måste försöka ställa allt till rätta men det är inte det lättaste när man bara är nästan tio år.

Åh vad jag älskar den här boken! Jag har läst den sakta sakta för jag ville alls inte skiljas från Tonje och de andra i Glimmerdalen. Hade de funnits på riktigt hade jag nog flyttat dit på stört! Boken är nog helt underbar som högläsning då den både är rolig och sorglig. Det händer massor och det finns hur mycket som helst att prata om. Jag tyckte väldigt mycket om Maria Parrs förra bok, Våffelhjärtat, men denna är baske mig ännu bättre! Jag gillar språket och känslan och jag älskar Tonje! Hon liksom far ner för backen och rakt in i mitt hjärta. Sammanfattningsvis: läs den!

Smakprov.

Påminner om: Samma stil som Våffelhjärtat.

Typ av bok: Hcg

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barn&ungdomsbokbloggen
Bokbrand
Bokfreak
Bokträdet
Bästa boken
Junibacken
Onekligen
Pricken

Bokfrågornas ABC - N

Dags för mina svar på bokstaven N, i Enligt Os utmaning:

Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
När jag läste litteraturvetenskap tävlade jag och min kompis Lasse om att vara först med att läsa alla nobelpristagare. Det gick sådär. Har inte listan så jag hittar den nu, men skulle tro att jag har läst strax under tjugo av dem. Det är väldigt sällan som jag ens känner igen namnet på de som får nobelpriset och det är långt ifrån en helig stund för mig när det avslöjas vem det blir.

Vem är din nordiska favoritförfattare?
Det finns ju hur många som helst! Just nu är jag lite kär i Maria Parr. Läser hennes andra bok nu och den är baske mig ännu bättre än Våffelhjärtat! Och så skrattar jag åt Erlend Loe och beundrar Gro Dahle och Stian Hole. Jag gillar norska författare helt enkelt! =)

Vem är den senaste nykomling du läst?
Jag håller just nu på att läsa debutanten Annika Widholms bok Stenhusets hemlighet.

Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?
Eh, ja?! Hur många som helst! Ska jag välja en kan jag ju ta Jenny Jägerfeld som ju precis vann Augustpriset med sin bok Här ligger jag och blöder. Jag har inte läst den eller hennes förra bok Hål i huvudet.  

Flodvågen

Författare: Anne Rooney
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Holst
Förlag: Hegas
År: 2010
Sidor: 66

På grund av miljöförstöringen har vattnet börjat stiga runt omkring i världen och folk får fly från sina hemländer som hamnar under vattenytan. I England är klimmarna, som klimatflyktingarna kallas, ett stort problem och jagas av polisen. Kevin träffar Danny som är klimme och vill hjälpa honom, men det är inte lätt att hålla en flykting gömd och dessutom har vattnet börjat stiga även i England.

Det kommer en hel del böcker med dystra framtidsvisioner där miljön har slagit tillbaka mot människorna. Detta är en spännande bok men ändå inte helt lättläst även om texten är luftig och boken är tunn på grund av det lite svåra ämnet. Jag gillar den och skulle gärna läsa en fortsättning om den skrevs.   

Påminner om: Samma tema som Annas dagbok. Samma layout och typ av bok som Vad andra inte ser.

Typ av bok: Sluka Lätt

måndag 22 november 2010

Fina Stina på tv

Favoriten Stina Wirsén har fått besök av tv4s Nyhetsmorgon. Jag har alla brokiga- och vem-böckerna och hoppas att vem-filmerna snart kommer i min väg.

Stina%20lever%20p%C3%A5%20sina%20sagofigurer

söndag 21 november 2010

Bakomvärlden

Författare och illustratör: Lina Blixt
Förlag: Kabusa
År: 2010
Lina Blixts hemsida

Det börjar med att Timmy hör konstiga ljud från väggen och snart blir det ett hål som sakta växer. Hans föräldrar märker ingenting men tillslut väljer Timmy att undersöka vad som finns på andra sidan och kommer till den kusliga Bakomvärlden.

En bilderbok med kuslig stämning och inte helt lätt handling. Inget riktigt otäckt händer men stämningen är hela tiden kuslig och Timmy verkar vara väldigt ensam och osynlig. Illustrationerna är helt ljuvliga.

Smakprov ur boken.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksprat
Bok och bild
Drömbiblan
Flaskposten
Flaskposten har intervjuat Lina Blixt

Vad andra inte ser

Författare: Gillian Philip
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Holst
Förlag: Hegas
År: 2010
Sidor: 75


Boken utspelar sig i en tid där folk har börjat läsa andras tankar. De har dock missbrukat sin förmåga och därför opereras dessa människor så deras förmåga försvinner och de blir sämre på att tänka. Laura har föraktat dessa människor men en dag börjar det surra i hennes huvud och hon befarar det värsta...

Handlingen är inte helt lätt men jag gillar läskiga framtidsvisioner som denna. Den var lite svår att komma in i och eventuellt lite rörig mot slutet, men Hegas vinner helt klart en hel hög med pluspoäng från mig genom sin nya layout om omslag och typsnitt i böckerna.

Påminner om: Annas dagbok

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Frids bokrecensioner

Vad hände med Jennie?

Författare: Caroline B. Cooney
Originalspråk: engelska (USA)
Översättare: Kersti Wittbom
År: 1997 (min utgåva 2007)
Sidor: 202
Serie: andra boken om Jennie

Läs om första delen, Saknad: Jennie 3 år.

Janie har hittat sin biologiska familj och de kräver att hon kommer och bor hos dem. Under de första månaderna ska hon dessutom inte få höra av sig till de hon anser är sina föräldrar, sina vänner eller pojkvän och alla envisas med att kalla henne det hon föddes att heta: Jennie. Även om hennes dröm var att finna sin biologiska familj så är kanske det inte så lätt att anpassa sig till ett nytt, och dessutom påtvingat, liv.

Jag gillade första boken men denna delen kändes mest banal och tjatig och lite som en mellandel. Även om jag är besviken kan jag nog inte låta bli att läsa den tredje, och avslutande, delen så jag får veta hur allt slutar.

Påminner om: Läs Hemligheten istället.

Typ av bok: uHce

fredag 19 november 2010

Erik kör cross

Författare: Torsten Bengtsson
Illustratör: Jonas Anderson
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 15
Serie: En bok om Erik

Moa har en cross som Erik gärna vill testa. När Moa går in och äter provsitter Erik på den och råkar visst starta den och plötsligt börjar crossen rulla... Fartfylld börja läsa-bok med lagom mycket text.

Påminner om: Samma stil som Noa-böckerna av Kirsten Ahlburg. Samma tema som Kim och Lina badar en bil av Torsten Bentsson (dvs. samma författare som Erik kör cross).

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

Jag tävlar!

Tonårsboken lottar ut ett ex av Vad mina vänner inte vet och den vill jag så klart vinna! Har redan läst den, men gillade den så pass mycket att den hemskt gärna får en plats i min bokhylla. Nu är det bara att hålla tummarna att mitt namn dras som vinnare...

torsdag 18 november 2010

Alva rider

Författare: Kirsten Ahlburg
Illustratör: Gunnar Breiding
Originalspråk: danska (Danmark)
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 13
Serie: En bok om Alva

Alva hälsar på sin kompis Sara som har hästar. Hon ska testa att rida den nya hästen Disco men är kanske lite väl vild i sadeln.

En bra börja läsa-bok med korta rader och meningar. Tjejerna ser lite äldre ut vilket alltid är ett plus.



Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)
Finns boken att låna?

Riggad

Författare: Sophie McKenzie
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2010
Sidor: 96

Blake bor med sin mamma som varje månad har problem att få ihop pengar till hyran, vilket bekymrar Blake. Hans stora intresse är fotboll och han är en av de bästa spelarna i laget. En dag får han ett erbjudande: ser han till att rigga matchen så hans lag förlorar så kommer han att få bra betalt. Det är olagligt och dessutom sviker han laget, men har han råd att stå emot erbjudandet?

En väldigt spännande fotbollsbok, som bortsett från just fotboll även innehåller en hel del vänskap, spänning och funderingar kring Blakes dilemma. Eventuellt är framsidan lite otydlig. Jag tror inte den kommer den kommer locka de fotbollsintresserade i första hand utan detta är nog en bok som får säljas in lite.

Typ av bok: uHce, idrottsbok
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Böcker kan ta dig vart du vill!
Drömbiblan
Frids bokrecensioner

Djävulsdåd och änglavrål

Författare: Helena von Zweigbergk
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 204


Åke råkar hitta en ängel utanför sin dörr. Hon är skadad och verkar inte van vid jordelivet. Snart förstår Åke att en djävulsflicka är ute efter ängeln eller åtminstone hennes vingfjädrar. Helst vill Åke ha ängeln, som han kallar Mimmi, för sig själv, men det är även något hos djävulen som lockar. Och kan någon av dem hjälpa Åke och den mobbade killen Sören att bli av med sin plågoande Martin?  

Jag är lite kluven till denna bok. Den var lite seg att ta sig igenom för mig, även om det hände saker precis hela tiden och kapitlen var korta. Troligtvis handlar det om att jag inte riktigt lär känna huvudpersonen och att jag inte får någon förklaring till ängeln och djävulen. Åke är orationell i sina handlingar och jag hade nog velat veta lite mer om hur livet var för Åke innan ängeln och djävulen traskade in i hans liv. Slutet räddade upp den lite och jag tror absolut det kommer att bli en bok som lockar till läsning och som många kommer att gilla även om den inte är något större mästerverk och lite väl klichéartad, enligt mig.

Typ av bok: Hcf
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Barnboksprat
Drömbiblan


söndag 14 november 2010

Hos doktorn

Författare: Michaël Escoffier
Illustratör: Matthieu Maudet
Originalspråk: franska (Frankrike)
Översättare: Eva Vidén
Förlag: Berghs
År: 2010

Sex djur sitter och väntar på doktorn men medan för varje djur som kallas in till doktorn så försvinner ett annat från väntrummet. Kvar på den tomma platsen ligger bara lite päls eller fjädrar. Vart tar djuren egentligen vägen? Jag bara älskar denna bok! Skrattade högt på slutet. Skulle vara riktigt kul att läsa den med ett barn i passande ålder. Lagom klurig och en bra blandning av humor, skräck och lite mysterium.

Påminner om: Min tur av Ernst Jandl

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Finns boken att låna?

I mål

Författare: Dee Phillips
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 43

Carl och Benny lever för fotbollen och nu har de blivit uttagna att få provspela för City. Men City har bara plats för en ny forward. Vem av vännerna ska få platsen?

Detta är den första boken i Ett ögonblick-serien som inte har ett öppet slut. Lättläst och färgglad. Bilderna hänger dock inte alltid helt ihop med texten.

Typ av bok: Sluka Lätt

Så sjukt kär

Författare: Mårten Melin
Illustratör: Helena Bergendahl
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 19
Serie: Måns + Emma

Måns är kär i Emma och vågar äntligen bjuda ut henne på bio, men när den stora dagen kommer är han sjuk! Vad ska han nu göra?

Charmig och lättläst berättelse om den första kärleken. Känns som ett bra innehåll trots de få meningarna. 

Påminner om: en betydligt lättare version av Pizza med svamp och ost av Gull Åkerblom.

Typ av bok: Sluka Lätt (Hcg)
Finns boken att låna?

Sova nästan hela natten!

Författare: Eva Lindell
Illustratör: Bernard Huguet
Förlag: Berghs
År: 2010
Serie: Elsa & Julia

Elsa ska för första gången sova över hos kompisen Julia. Elsa råkar dock göra Julia ledsen och sedan läser mamman en godnattsaga om en läskig häxa och då är det inte så lätt att somna när man inte är hemma.

En helt okej börja läsa-bok men jag tycker att det finns bättre böcker på samma tema. 

Påminner om: Siv sover vilse av Pija Lindenbaum.

Typ av bok: börja läsa (Hcf)
Finns boken att låna?

Önskelistan

Författare och illustratör: Åsa Karsin
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 87
Serie: Första boken om Tora-lora-lej

Snart är det jul och Tora skriver en önskelista. Hon önskar sig suddgummi, kikare, spel, skridskor och en pysselbok. Men två saker till behövs läggas till: att bli Lucia (för fröken har bestämt att bara en i klassen får bli det) och att farfar, som har åkt in på sjukhus, inte dör. Sådana önskningar kan dock vara lite svårare att få igenom. De går ju hur som inte att få inslagna i ett paket på julafton.

En fin bok om julen och önskningar, men även en sorglig bok som behandlar döden bra. En bok att läsa själv när man har kommit igång med läsningen eller som en lite kortare högläsningsbok. Jag tycker boken känns äkta och jag ser fram emot att läsa fler böcker om Tora-lora-lej - världens bästa tjej.

Påminner om: Gillar du denna kanske du gillar böckerna om Inez eller böckerna om Hedvig?

Typ av bok: Hcf
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Bokhunger
Bokträdet
Drömbiblan
Ge mig boken!

Flinthjärta

Författare: Chris Powling
Illustratör: Alan Marks
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
År: 2010
Sidor: 57

Edmund och Båtsman har tagits till fånga av den fruktade piraten Flinthjärta och hans män. Edmund och Båtsman är säkra på att Flinthjärta kommer att döda dem, men först vill han ha hjälp med ett uppdrag. Finns det något sätt att klara sig med livet i behåll? Kanske om de själva tänker som pirater...


Jag tyckte först att det var lite svårt att komma in i handlingen men från det att de nått ön är det riktigt spännande! En bra och rafflande pirathistoria som det även går att spekulera kring vad som hände sen.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)
Finns boken att låna?

Erik blir rädd

Författare: Torsten Bengtsson
Illustratör: Jonas Anderson
Förlag: Nypon
År: 2010
Sidor: 15
Serie: en bok om Erik

Det är varmt så Erik sover med öppet fönster. Plötsligt vaknar han av att något rör sig under hans säng. Ett monster! En lättläst börja läsa-bok som säkert funkar för målgruppen. Bra att Erik verkar vara lite äldre så boken kan fungera även för äldre som behöver lästräna.

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)
Finns boken att låna?

lördag 13 november 2010

Skelettpojken

Författare: Anne Rooney
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Holst
Förlag: Hegas
År: 2010
Sidor: 56

Davids lillebror Martin hittar ett litet ben i trädgården och nyfiket gräver killarna efter fler bendelar. Först tror de att det är ben från ett djur men ganska snart inser David att det är skelettbitar som tillhör en människohand. David vill helst sluta gräva men någon lämnar meddelanden till honom: de måste fortsätta gräva.

En läskig spökhistoria med lagom mycket text. Jag gillade dock inte bilderna då de inte riktigt passade ihop med texten. Det kändes mer som utfyllnad för att göra texten luftigare och mer snabbläddrad. Antagligen är bilderna utvalda från någon bildbyrå och inte specialgjorda för att passa boken, vilket märks. I texten kommer Martin in och visar den första benbiten för David och på bilden är det ett litet barn som hoppar med kuddar i händerna?! Bokillustrationer ska stärka texten, tycker jag och det är speciellt viktigt när det gäller lättlästa böcker. Ett plus är dock att bokomslaget är väldigt snyggt och verkligen lockar till läsning. Och jag gillade den kusliga historien.

Påminner om: Den blodiga handen

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

Skuggan

Författare: Lee Weatherly
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
År: 2008
Sidor: 71

Sarah var bara sex år när hennes mamma övergav henne och hennes pappa utan en förklaring. Nu, sju år senare, får hon reda på att föräldrarna har kontakt då hon tjuvläser sin pappas mejl. Och mamman vill absolut inte återuppta kontakten med sin dotter. Sarah blir arg och besviken och bestämmer sig för att skugga sin mamma och hämnas för att hon har övergivit henne.

Jag gillade boken och att slutet kanske inte riktigt var som jag trodde.

Påminner om: Andra, men tjockare böcker om att söka sitt förflutna och sina föräldrar är Saknad: Jennie 3 år och Hemligheten.

Typ av bok: Sluka lätt (uHce)

Fånge i tiden

Författare: Eric Brown
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2009
Sidor: 83

Al och Jenny ska ut och tälta över natten men hamnar, genom en tidsportal, femtio år fram i tiden. Mycket har hänt under dessa år, bland annat har alla med annan hudfärg eller religion flytt eller dödats. Landet leds av det rasistiska Brittisk Front som anser att alla som inte har engelskt ursprung är terrorister och måste fängslas.

En spännande berättelse som även är bra som diskussionsunderlag. Skulle det kunna hända på riktigt?

Påminner om: En annan bra bok om rasism Sprickan av Bali Rai. Stämningen i boken påminde mig om Annas dagbok.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

onsdag 10 november 2010

Damen på kyrkogården och andra spökhistorier

Författare: Jørn Roeim   
Illustratör: Werner Grossmann
Originalspråk: norska (Norge)
Översättare: Kersti Wittbom
Förlag: Berghs
År: 2010
Sidor: 63


Nio korta spökhistorier för de yngsta. Vissa slutar riktigt läskigt och vissa har ett roligt slut. Det är inte en bok som kommer att skrämma så många över typ tio år, men de yngre kommer definitivt få lite svårt att sova efter några av historierna. De flesta är rätt klassiska och jag gillar illustrationerna som förstärker den läskiga stämningen. De flesta av historierna är ganska enkla och korta men några enstaka kräver lite av sin läsare för att förstå poängen.

Typ av bok: Hcf
Finns boken att låna?

Syndabock

Författare: Joanna Kenrick
Illustratör: Julia Page
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2009
Sidor: 63


Mark och Shaleem är bästa vänner. En islamsk terrorgrupp bombar tunnelbanan och många människor skadas, bland annat klasskompisen Adams pappa. Plötsligt vänder sig alla mot Shaleem för att han är muslim och tycker allt är hans fel, även om han inte har något alls att göra med bombningen. Mobbingen blir värre och värre och vilken sida ska Mark välja? Ska han bli utfryst och slagen genom att ta Shaleems parti eller ska han vända sin bästa vän ryggen?

En bra diskussionsbok om moral, civilkurage och rasism med ett öppet slut där man med fördel kan skriva fortsättningen på historien.

Påminner om: Sprickan av Bali Rai

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)

Unga monster

Författare: Michael Lawrence
Illustratör: Chris Mould
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2009
Sidor: 75

Lons pappa har bestämt sig för att Lon ska börja på internatskola - och inte vilken skola som helst utan Doktor Ffelix Ffurters skola för unga monster! Lon är dock inte alls så monsterlik som hans pappa önskar och frågan är hur det kommer att gå för honom på den nya skolan bland alla monsterpojkar. Den första han möter är Doktor Fflurter i egen hög person, eller rättar sagt hans avramlade huvud i en fruktskål och snart får han veta att en bult måste sättas fast i hans hals.

En typiskt klassisk engelsk skräckbok med mycket humor där man först ryser för att nästa sida mest skratta. Lite för kort men gillar Moulds illustrationer. Jag var inte heller helt förtjust i slutet.

Påminner om: en lättläst version av Ibbotsons spökböcker, t.ex. Den stora spökräddningen.

Typ av bok: Hcg (eventuellt Sluka Lätt)

Hemligheter

Författare: Alison Prince
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
År: 2010
Sidor: 78

Kerry bor på en skotsk ö tillsammans med sina föräldrar. På sommarhalvåret hyr de ut en stuga på tomten till turister. Det är Kerrys och hennes mammas jobb att hålla i uthyrningen och städningen, men oftast orkar inte mamma hjälpa till utan ligger kvar i sängen hela dagen. En dag kommer Paul och hans mamma för att bo i stugan och kanske ser Paul saker som ingen tidigare har velat erkänna.

En helt okej bok som innehöll både kärlek, vänskap och svåra familjerelationer. Det är säkert en hel del som kan känna igen sig i Kerry, tyvärr. Läsvärd och säkert bra att diskutera.
Typ av bok: uHce, ev. Sluka Lätt
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Biblanbloggen
Bokträdet
Böcker kan ta dig vart du vill!
Drömbiblan

måndag 8 november 2010

En som du inte känner

Författare: Thomas Tidholm
Illustratör: Anna-Clara Tidholm
Förlag: Alfabeta
År: 2010

En pojke möter en flicka som vägrar säga sitt namn. Hon kallar sig En Som Du Inte Känner. Tillsammans springer de iväg på äventyr och sakta växer deras vänskap fram. En mycket poetisk och tänkvärd bok som säkert passar bra för boksamtal för frågorna är många och svaren kan vara många och skiftande. Inte mitt förstahandsval till vilken unge som helst men, som sagt, en finstämd bok att prata om. 
Typ av bok: bilderbok
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Tillbaka från de döda

Författare: Kjetil Johnsen
Originalspråk: norska (Norge)
Översättare: Barbro Lagergren
Förlag: BW
År: 2010
Sidor: 147
Serie: del 7 i TRE-serien

Det börjar att dra ihop sig i den sjunde delen av tio i serien TRE. Tre människor har dött och nu vet man vem som dödade två av dem. Polisen har arresterat en för morden - men är det rätt man? Jag tror inte det i alla fall. Och en, som man tidigare trodde var död, kanske faktiskt lever... Serien är fortfarande väldigt spännande och egentligen vill jag bara sträckläsa de tre avslutande delarna nu.

Typ av bok: deckare (uHce)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Amelies boktips
Frids bokrecensioner

Fakirer

Författare: Bengt-Erik Engholm
Illustratör: Jojo Falk
Förlag: N&K
År: 2010
Sidor: 44

För massor av år sedan testade jag att gå på glödande kol. Jag gjorde nog lite fel för jag kunde knappt ha skor på flera dagar och mina vänner påpekade att jag luktade brandman i en hel vecka. Fakiryrket är således inget som lockar mig och inte författaren till boken Fakirer heller. Han hatar nämligen smärta. Däremot känner författaren en fakir och berättar därför om honom. Vad gör egentligen en fakir? Hur blir man fakir? Och vad kan en fakir lära oss? En lättläst faktabok som är skriven på ett lättsam och roligt sätt. Flera gånger påpekar författaren att detta inte är något man ska testa själv och att det krävs många års träning under kontrollerade former. Med andra ord en bok jag kanske borde ha läst innan jag testade den där kolvandringen... Gillar boken starkt!

Påminner om: en annan bok om lite udda yrken är Det ska jag bli!

Typ av bok: faktabok (uIkö)
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:
Bok och bild
Boktokig
Bokträdet
Tokig i barnböcker

Rufus i underjorden

Författare och illustratör: Jöns Mellgren
Förlag: N&K
År: 2010

Rufus gröna ödla Wasabi dör. En kväll trillar dock Rufus ner i underjorden där alla döda finns. Efter att ha tagit Karins båt till rätt sida börjar han leta. Han möter snälla och tillmötesgående dinosaurier, skelett och till och med Elvis, men finns även Wasabi där och är han sugen på att följa med hem igen?

En jättefin och smårolig bok om döden. Jag gillar hur den flirtar med den grekiska mytologin och de fantasirika illustrationerna. Döden är något sorgligt, men det gäller att minnas de fina stunderna man hade tillsammans.

Se fler illustrationer ur boken på Jöns Mellgrens sida

Typ av bok: bilderbok
Finns boken att låna?

Bokbloggar som har skrivit om boken:

Bokträdet
Drömbiblan

torsdag 4 november 2010

Den blodiga handen

Författare: Charles Butler
Illustratör: Dylan Gibson
Originalspråk: engelska (Storbritannien)
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2010
Sidor: 64


Meg förlorar sin ena hand i en olycka och får en ny från en flicka som har dött i en annan olycka. Snart märker Meg att den nya handen har en fri vilja som hon själv inte kan styra och handen kräver hämnd. En läskig skräckhistoria! Gillade inte riktigt illustrationerna och Argassos böcker är oftast för korta för att bli sådär riktigt kusliga men jag gillar grundhistorien i denna även om slutet var lite väl fantasifullt. Jag hade nog valt ett annat slut om jag fick bestämma.

Typ av bok: Sluka Lätt (uHce)
Related Posts with Thumbnails