onsdag 13 april 2011

Fienden

Författare: Charlie Higson
Originalspråk: engelska
Översättare: Nina Östlund
År: 2010
Sidor: 443
Serie: Första delen i De levande döda

För ett år sedan insjuknade alla över sexton år. Ingen vet varför. Många dog, men en hel del hasar nu omkring på de öde gatorna som levande döda samtidigt som de långsamt ruttnar inifrån och har stora bölder och kroppsdelar som lossnar. För att hålla sig vid liv måste de äta och, utöver djur som kommer i deras väg, står barn på menyn.

De barn som ännu har överlevt lägger all sin tid på att försöka hitta mat och hålla sig gömda för de vuxna. Ibland måste de slåss. Ett femtiotal barn bor i en barrikaderad mataffär i London. En dag får de besök av en kille som berättar att det finns ett säkrare ställe, nämligen Buckingham Palace. Ska gänget våga sig på att ta sig genom hela London med massor av småbarn som varken kan försvara sig eller springa tillräckligt snabbt? Och vad händer om de stannar?

Äntligen en bok som jag verkligen fastnade i! Jämfört med de mjäkiga zombierna i Stolthetsboken så blev det verkligen action. Jag gillar dessutom att boken inte har någon huvudperson. Hade den haft det hade man redan från början förstått att han/hon kommer att överleva. Istället följer boken ett helt gäng där vissa dör och vissa överlever. Det gör historien extra spännande, men jag känner ändå att jag lär känna flera av individerna. Boken utspelar sig i London och jag gissar att det är extra kul att läsa för de som är mer hemma i London än vad jag är och således känner igen namnen på gatorna och byggnaderna.

Egentligen är det ingen zombiebok utan mer en läskig framtidsbok och en bok om överlevnad. Det handlar mer om barnens försök att skapa ett drägligt liv, deras diskussioner om vem som ska leda gruppen och deras syn på framtiden än vad den handlar om slagsmål med zombier. Med det är det inte sagt att boken saknar läskiga jaktscener och en hel del dödande.

Ett litet minus är dock att det är första delen av tre. Det verkar som att del två har kommit på engelska, men jag kan inte hitta någon information om när och alls om andra delen kommer även på svenska. Hoppas det, med tanke på att boken verkligen kändes som en del i en serie utan ett tillfredsställande slut.

Författaren har gjort en lagom läskig trailer för boken där han långsamt förvandlas...


Typ av bok: uHce


Bokbloggar som har skrivit om boken:
Library ninjas
Sisrius kista
Världens bästa bok

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails