torsdag 30 juni 2011

Statistik i juni 2011

Månadens bästa: För juni är det svårt att välja en favorit. Det får helt enkelt bli en stor (Slutet på mr Y), en mellan (Kensukes rike) och en liten (Min vän Boris).

Lästa böcker: 31 stycken
varav 5 ur egen bokhylla - resten bibliotekslån

Antal sidor: 3178

Tjockaste boken: Slutet på mr Y med 512 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 11, Börja Läsa: 4, Hcf: 5, Sluka Lätt på engelska: 2, Hcg: 3, uHc(e): 3, Hc(e): 2 och fakta: 1


Fördelning efter år:
2011: 10, 2010: 6, 2009: 1, 2008: 1, 2007: 2, 2006: 1, 2005: 1, 2003: 1, 2002: 2, 2001: 2, 2000: 1, 1994: 1, 1993: 1 
och 1972: 1

Fördelning efter originalspråk:
danska: 1, engelska: 12, franska: 1, japanska: 1 och svenska: 16 

Fördelning efter förlag:
6: 
Bonnier Carlsen och Hjulet
4: Rabén & Sjögren
3: B. Wahlströms
2: Barrington Stoke och Natur & Kultur
1: Albert Bonniers, Alfabeta,  Forum, Hegas, Lindqvist Publiching, Richters, Trasten och W&W Pocket


Fördelning efter författarens kön: 
Kvinna: 21, Man: 9 och 1 med båda.



Alfabetsutmaningen: (fetstilta är månadens nya)

A - Alakoski, Susanna: Svinalängorna
B - Bulgakov, Michail: Mästaren och Margarita, Bylock, Maj: SolstenenBylock, Maj: Månringen, Bylock, Maj: Stjärnhavet
C
D - Doyle, Debra: Trollkarlsskolan
E
F
G - Gripe, Maria: Elvis Karlsson
H - Holman, Felice: Gömstället
I
J
K
L - Lärn, Viveca: Midsommarvals, Larsson, Kerstin G.: Ivos resa, Lindgren, Astrid: Mio, min Mio, Lagercrantz, Olof: Om konsten att läsa och skriva
M - Mangold, Maud: Dödgrävarens gåva, Morpugo, Michael: Kensukes rike
N - Nilsson, Frida: Hedvig och sommaren med Steken, Nilsson, Johanna: Janis den magnifika
O
P - Palmaer, Andreas: Zombieboken Palmaer, Andreas: Varulvsboken, Paver, Michelle: Vargbröder
Q
R - Rosoff, Meg: Justin Case, Rubin Dranger, Joanna: Fröken Livrädd & kärleken, Reuter, Bjarne: 7A
S - Storck, Åsa: Rymlingen, Sundh, Kerstin: Miranda och den blå skålen, Sørlle, Steinar: Isnatt
T - Thomas, Scarlett: Slutet på mr Y
U
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö


Kär i kärleken

Författare: Lina Forss
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 265

Timotej af Lilja hatar sitt namn och kallar sig därför för Timmy. Hon är knappast överförtjust över flytten till London med sin mamma och hennes jobbiga karl Örjan, i alla fall inte till att börja med. Väl på plats märker hon att Örjan har skaffat en egen liten lägenhet till henne (så han kan få ha hennes mamma ifred) och att killarna i England inte är så tokiga trots allt. För är det något som är viktigt för Timmy så är det killar. Hon är kär hela tiden, det är bara killarna som byts ut.

Det här är alls inte min typ av bok och jag var lite skeptisk redan innan jag började läsa. I början fick jag flashbacks från min egna tid på högstadiet och gymnasiet och njöt lite, men rätt snart insåg jag att Timmy och jag är galet olika som människor och att jag inte har så mycket att relatera till som jag först hade hoppats. Jag gillar mer berättelsen om Timmys relation till sina familjemedlemmar än alla killarna.

Boken är snabbläst om än lite tjatig och ytlig. Lina Forss var ett nytt namn för mig men hon har uppenbarligen även gett ut några vuxenböcker. När jag läste på om dem insåg jag att även böckerna Vildängel och Hallonbäcken handlar om Timotey, fast långt senare när hon är vuxen! Är inte utan att jag blir lite nyfiken...




Typ av bok: uHc


Andras tankar om boken:
Bokpussen
Tonårsboken

onsdag 29 juni 2011

Paddington på ordjakt

Författare: Michael Bond
Illustratör: R.W. Alley
Originalspråk: engelska
Översättare: Malin Stehn
Förlag: B.W.
År: 2010
Sidor: 32
Serie: en bok om Paddington

Björnen Paddington och herr Gruber är på utflykt i "Lilla Venedig". Paddington är med i en ordjaktstävling. Han ska gå runt och samla ord på B. Han hittar väldigt många, men vem är det som smyger i buskarna?

Charmig berättelse med många myllerbilder där man själv kan leta B-ord (eller varför inte M-ord och S-ord osv.?). Det är även lite kul att fundera över hur texten ser ut i original. Många av orden börjar på B både på engelska och svenska (bananer, balonger, båtar...), men i vissa fall bör texten ha ändrats. Kul bok att läsa och leta ord helt enkelt.


Typ av bok: bilderbok 

Mitt lyckliga liv

Författare: Rose Lagercrantz
Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: BC
År: 2010
Sidor: 138
Provläs

Dunne är nästan alltid lycklig. När det är dags att börja ettan är hon lite nervös. Hon tycker lektionerna är roliga men har först inga vänner. Men så ser hon Ella Frida som också står ensam på skolgården och de blir genast bästisar. Livet leker och allt är härligt hela höstterminen, men när de kommer tillbaka efter jullovet får Dunne veta det hemska - Ella Frida ska flytta! Kommer hon någonsin  att kunna bli lycklig igen?

En snabbläst och fin liten historia om lycka och olycka och hur snabbt allt kan vända. Illustrationerna passar fantastiskt bra ihop med texten och det märks att det är ett samarbete som är välgrundat. Det hade absolut varit roligt att läsa fler berättelser om Dunne.


Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
Dagens bok
Expressen
Frids bokrecensioner

tisdag 28 juni 2011

Kensukes rike

Författare: Michael Morpurgo
Originalspråk: engelska
Översättare: Michael Morpurgo 
Förlag: Richters
År: 2001
Sidor: 147

"Jag försvann natten innan jag skulle fylla tolv år. Den 28 juli 1988. Men det är inte förrän nu som jag till slut kan berätta hela den märkvärdiga historien, precis sådan som den var. Kensuke fick mig att lova att inte avslöja sanningen förrän det hade gått åtminstone tio år." 

Så inleds den spännande historien om Michaels äventyr. När hans föräldrar blir arbetslösa föreslår pappan att de ska lämna England och segla jorden runt. Efter att ha lämnat Australiens östra kust hamnar segelbåten i ett rejält oväder och Michael och hans hund ramlar över bord. De vaknar upp på en liten ö och märker ganska snabbt att de inte är ensamma där. En man, som visar sig heta Kensuke, bor på ön men Michael vet inte om han är vän eller fiende. Michaels största fråga är dock om han någonsin ska kunna ta sig tillbaka till civilisationen igen för ingen vet vart han är och troligtvis tror hans föräldrar att han är död.

Jag gillade denna berättelse! Det var hela tiden ett driv i texten som fick mig att vilja läsa vidare. Det tog dock längre tid för Michael att hamna på ön än vad jag trodde. En tredjedel av boken handlar om seglingen. Texten var ganska luftig och det var gott om illustrationer. Jag gillar att det var med kartor så man kunde följa segelbåtens resa. Jag tror boken skulle passa ypperligt för gruppläsning och boksamtal. Det finns mycket att diskutera både vad gäller seglingen, naturen på ön, överlevnad och relationen mellan Michael och Kensuke. Boken ges snart ut på nytt av En bok för alla, vilket är bra. Boken håller absolut än även om den nu börjar bli till åren kommen. Det är dock inget man märker varken till språk eller till innehåll. 


Erics andra åsikt

Jag gillar många saker med den här moderna robinsonaden och jag funderade mycket kring vad jag själv skulle gjort om jag fallit över bord och vaknat på en öde ö med en hund som enda sällskap. Michael blir först glad, sedan orolig. Finns det dricksvatten på ön? Finns det mat? Och hur gör man när man gör upp eld? Sådant vi tar för givet, men som vi inte vet speciellt mycket om.

Jag gillar också Michaels föräldrar, att inte deppa samman när livet blir motigt utan se det som en möjlighet att uppleva äventyret och göra något nytt är avundsvärd. Spännande är också den i begynnelsen så knepige Kensuke. Vad gör han på ön? Vem var han innan dess? Berättelsen ger svar på, nästan, alla frågor och är inte för komplicerad, men det finns ändå små mysterier att avkoda och förstå på vägen.

Lite slarvas det med stavningen på japanskan på sina håll, men det är absolut inget som stör läsningen. Särskilt om man inte kan japanska och det kan ju nästan ingen.

Påminner om: Gillar du denna kommer du säkert även att gilla Yxan av Gary Paulsen.

Typ av bok: Hcg


Andras tankar om boken:
Annas bokblogg
Gunnesboskolans reflektionsfrågor
Wikipedia

Hoity den hungriga räven

Författare och illustratör: Sybil Wettasinghe
Originalspråk: japanska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2007
Sidor: 32

"I en liten by på Sri Lanka fanns en gång tre bondgårdar där det bodde tre gladlynta kvinnor, Ango, Mungo och Rango. I skogen intill levde den glupska räven Hoity. Han var nästan alltid hungrig". Så börjar bilderboken om den hungriga räven Hoity, vilket sammanfattar bokens intrig rätt bra. Hoity klär ut sig till människa för att tigga mat hos var och en av de tre kvinnorna. Han tror att han lurar dem, men frågan är vem det är som lurar vem.

En klassisk upprepningssaga men en återkommande sång som räven hela tiden sjunger. Jag tycker att poängen var lite lam. Jag tolkar det som att en del av poängen är att räven sista gången klär sig i kvinnorkläder utan att veta det (och så att kvinnorna hela tiden har sett att han är en räv så klart) men det är lite förvirrande.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)

måndag 27 juni 2011

Var slutar himlen?

Författare: Anna Milbourne
Illustratör: Serena Riglietti
Originalspråk: engelska
Översättare: Lotta Roos
Förlag: R&S
År: 2010
Sidor: 32

Den lilla pingvinen Pipkin funderar på vart himlen slutar. Problemet är att han själv inte kan flyga. Därför tar han hjälp av andra (en albatross, en balongförare och en astronaut). Väl på månen inser han att han ser himmel och stjärnor även där. Tar himlen aldrig slut?

En söt liten historia som säkert kan vara grunden till många bra diskussioner, vilket jag tror krävs, för annars är historien lite platt. Det medföljer en 1,5 meter långa affisch som visar Pipkins väg upp till månen med längdangivelser och kort fakta. Gillar!

 
Typ av bok: bilderbok (Hcf)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat

Lila och regnets hemlighet

Författare: David Conway
Illustratör: Jude Daly
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2007
Sidor: 32


I flera veckor har solen bara gassat och gassat över Lilas by i Kenya. Alla undrar när regnet ska komma. Utan regn växer ingenting och snart blir de utan mat och vatten. Lilas farfar berättar en hemlighet för Lila: vill man att det ska börja regna måste man bestiga ett högt berg och berätta sina största sorger för himlen. Då låter himlen regnet komma. Lila bestämmer sig för att genast ge sig av.
Fin filosofisk historia om vad som är ens största sorg och vikten av vatten.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)

söndag 26 juni 2011

Papa Diops taxi

Författare och illustratör: Christian Epanya
Originalspråk: franska
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Förlag: Trasten (och EBFA)
År: 2006
Sidor: 32

När Séne var liten hjälpte han Papa Diop med hans taxi. Vi får följa med när han köper taxin och får veta vilka olika kunder som åker med honom under åren. Folk föds, åker till bröllop och till begravning i bussen.


Fina illustrationer men känns mest som en sammanfattning över vilka som har åkt med bussen. Lite mer handling skulle sitta fint och kanske snarare gå in på detaljerna på en av äventyren än att berätta om alla?

Typ av bok: bilderbok (Hcf)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Milkbartoilet

lördag 25 juni 2011

Flyg, örn, flyg!

Författare: Christopher Gregorowski
Illustratör: Niki Daly
Originalspråk: engelska
Översättare: Britt Isaksson
Förlag: Hjulet
År: 2000
Sidor: 32

En bonde har blivit av med sin kalv och går för att leta efter den i bergen. Under sin vandring hittar han en örnunge som har fallit ner från klippan på grund av stormen. Bonden tar med den hem och den växer upp med hönsen. En vän till bonden tycker att det är fel att en örn, som är fåglarnas kung, ska bete sig som en höna och bestämmer sig för att få örnen att flyga.

Boken har underbara illustrationer av Niki Daly, som har illustrerat många av de Sydaferikanska böcker som Hjulet ger ut. Från början är historien en muntlig fabel från Ghana, men illustratören har förflyttat berättelsen till Transkei i Sydafrika istället. Jag tycker att det är en fin historia som går att tolka in mycket symbolik i, vilket nämns i bokens efterord.

Påminner om: Den fula ankungen av H.C. Andersen.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)

fredag 24 juni 2011

En enda rund måne - och en stjärna för mig

Författare: Ingrid Mennen
Illustratör: Niki Daly
Originalspråk: engelska
Översättare: Suzanne Almqvist
Förlag: Hjulet
År: 1994
Sidor: 32

Thando bor i Lesotho och ska få ett syskon. Man får läsa om vilka traditioner som följer efter födseln. Thando hör när hans pappa säger att bebisen är hans son och Thando börjar oroa sig för att hans pappa inte är hans pappa längre. Kan man ha mer än en son?

En finstämd och poetisk historia som visar en helt annan värld än vår. Att mormor har med sig färsk kospillning till ett nytt golv hade nog inte setts som en fin gåva av oss i Sverige. Funderingarna om hur det här med syskonskap och familj fungerar kan dock säkert dyka upp hos barn i alla länder.


Typ av bok: bilderbok (Hcf)

onsdag 22 juni 2011

Ta fast geten!

Författare och illustratör: Polly Alakija
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2002
Sidor: 32

Mamma ska ut och ber Ayoka passa geten. Hon hinner dock knappt gå förrän geten smiter ut på marknaden. Ayoka springer efter men ingen hon frågar har sett geten, dock har alla blivit av med någon sak.


Bild från The Childminding shop

En rolig upprepningssaga där man kan leta i bilderna för att räkna hur många saker försäljarna har och för att se om man upptäcker några spår efter geten. Illustrationerna är färgrika och texten består av pratbubblor. Säkert en bok som det går att arbeta mycket med.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)

tisdag 21 juni 2011

Koko och Bosse

Författare och illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: N&K
År: 2011
Sidor: 32


Koko säger mest JAG VILL INTE! vad än Bosse säger att de ska göra. Koko vill inte gå hem från lekplatsen, lägga sig, gå upp på morgonen, åka till affären eller betala för mössorna och marängerna. Oftast låter Bosse Koko hållas och oftast hjälper det minst lika bra.


Det finns massor av saker som jag gillar med boken! Jag gillar att Koko kan vara könslös och att Bosse är snäll (och smart!) och låter Koko hållas, men oftast gör som Bosse vill till slut ändå. Jag gillar illustrationerna och att många uppslag har en genomgående färg. Och så gillar jag att det inte är så mycket text. Lite och läsa och mycket att diskutera, helt enkelt.


Påminner om: Vem bestämmer av Wirsén och Tesslas mamma vill inte av Mendel-Hartvig handlar också om trots och om det är barnet eller den vuxne som bestämmer.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Bokunge

Vem lurar vem?

Författare: Carin Wirsén
Illustratör: Karin Holmström
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 48
Serie: nya serien Alma och Egon

Alma är arg för hon har blivit lurad av Lisa och Leon. Hon bestämmer sig för att hämnas genom att lura dem. Hon tar hjälp av Egon och två på pricken lika lådor, i alla fall om man tittar på utsidan...

Smårolig och klurig berättelse då man som läsare själv kan klura på vad Alma egentligen ska göra. Man får följa hennes förberedelse och hennes anvisningar till Egon, men inte ens han vet exakt vad hon ska göra.

När jag först bara såg titeln trodde jag att det var en ny vem-bok som skulle komma av Wircén. Kanske borde ha hittat en annan titel när vem-böckerna är så tydligt förknippade med henne?


Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

Long-longs nyår

Författare: Catherine Gower
Illustratör: He Zhihong
Originalspråk: engelska
Översättare: Catharina Andersson
Förlag: Hjulet
År: 2005
Sidor: 32

Long-long följer med sin morfar till marknaden för att sälja kål. Får de inget sålt kommer de inte att ha råd att köpa mat till nyårsfesten. Mycket händer på marknaden: cykeln får punktering, en annan kålförsäljerska tar alla kunderna och ett festtåg passerar. Kommer Long-long och hans morfar att få ihop pengarna?

Illustrationerna och känslan är väldigt typsikt kinesiska. Historien är väldigt vardaglig och inte så rafflande men ger en bra inblick i kinesiskt marknadsliv och nyårstraditioner. Längst bak finns legenden om hur nyårfirandet kom till sammanfattat samt en ordlista men kinesiska ord som nämnts i texten och deras tecken. Lagom mycket text för att passa som högläsning.

Det hade varit intressant att även få veta lite mer om hur själva firandet går till hemma. Nu är det ju mest förberedelsena.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)

måndag 20 juni 2011

Världsligt

Inspirerad av Malmö stadsbiblioteks underbara initiativ har jag nu börjat samla min egna världskarta av läst barnlitteratur. Kanske blir det grunden till ett spännande läsprojekt med någon klass på mellanstadiet nästa läsår? Troligtvis blir det åtminstone en jorden runt-resa med blivande ettorna.


Visa Barn och ungdomsböcker på en större karta

Det kommer, förhoppningsvis, bli lite större geografisk spridning på min läsning under sommaren och hösten så min världskarta sakta men säkert kan bli lite mer färgglad! Och alla tips på böcker jag borde läsa mottages med glädje, speciellt om de passar klass 4-6. 

Herr Ström reser bort

Författare: Caorline Bruce
Illustratör: Ingela P Arrhenius
Förlag: N&K
År: 2002
Sidor: 32



Bertil Ström har en liten trikåaffär som ingen kommer för att handlar i. En regnig dag får han nog och bestämmer sig för att resa iväg. Valet faller på Egypten där det är bättre väder. Han väver en flygande matta och ger sig iväg för att uppleva pyramider, sfinxar och mötet med den vackra Cleoprata som har råkat gå en kurs i svenska.

En rolig och charmig berättelse om att hitta kärleken. Det är en hel del svåra ord (trikå, parlör, korrespondens, slipover m.fl.) som kan kräva lite förklaring eller bytas ut.


Typ av bok: bilderbok (Hcf)

7A

Författare: Bjarne Reuter
Originalspråk: danska (7 .a)
Översättare: Mona Eriksson
Förlag: R&S (även EBFA)
År: 1993
Sidor: 189

Klass 7A åker tillsammans med två lärare på klassresa till ett gammalt hus som har hyrts ut billigt. Redan när klassföreståndaren Gitte åker dit för att inspektera huset känner hon att huset ruvar på en hemlighet och hon förstår att något kommer att hända. När klassen anländer påverkas alla av den märkliga stämningen. De hittar ägodelar i huset som har tillhört en missionärsfamilj som försvann på havet när de var på väg tillbaka till Danmark. Händelser vävs samman och nutid och dåtid påverkar husets gäster. Vad är det huset vill berätta?

Jag gillade den krypande obehagskänslan i boken men tror att den hade vunnit på att vara lite längre och då behandlat karaktärernas tankar och känslor mer och djupare. Nu är det istället en rad av märkliga händelser som eleverna inte riktigt verkar reagera på mer än för stunden för att en timme senare helt glömt. Historien berättas nästan uteslutande ur läraren Finns perspektiv och det hade varit intressant att få följa eleverna mer och få ta del av historien ur olika perspektiv.

Klassen är liten (elva elever) men det är ändå rörigt att hålla reda på alla karaktärerna. Boken har även åldrats en del i handlingen och språket och jag tycker att den är för svår för mina elever upp till sexan. Jag gillar bokidén men den kunde ha skrivit bättre och ännu kusligare. Boken ligger till grund för en tv-serie (Skuggornas hus) som jag har svaga minnen av att jag nog ha sett. Ska hyras och ses med Eric inom kort!


Erics andra utlåtande:

Det verkar ganska klart att stämningen är det viktigaste i 7A. Känslan av galenskap är nästan ständigt närvarande och i kombination med den lite otydliga historien blir resultatet lite som att läsa en feberdröm. För precis som i febrigt yrande är historien lite spretig och svår att följa. Det finns helt klart en struktur, och kanske är det något vitalt jag och Sandra inte förstått, men flera gånger agerar karaktärerna irrrationellt, eller snarare för rationellt med tanke på situationen de befinner sig i.

Jag gillar kopplingarna och upprepningarna inom boken – Dissekerade hjärtan som försvinner och sår som varar, men ändå känns det lite som om Bjarne Reuter inte riktigt löper linan ut. Kanske hade det då blivit för obehagligt för en ungdomsroman? Återstår att se hur obehagligt det bli i tv-serien med Stefan Sauk!


Typ av bok: uHce

söndag 19 juni 2011

Sova borta

Författare: Helena Bross
Illustratör: Kadri Ilves
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 60
Serie: Solgatan 1 (fristående del)
Provläs början

Omar och Axel leker och vill aldrig sluta. De frågar sina föräldrar om inte Axel kan sova över hos Omar och det går bra, i alla fall fram tills Omar somnar och Axel ligger kvar ensam vaken i mörkret. En klassisk sova över-historia, helt enkelt.


Påminner om: Sova över och Sova nästan hela natten!

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

fredag 17 juni 2011

Heja Tulla

Författare och illustratör: Margareta Nordqvist 
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 56
Serie: Djurkompisar (fristående delar)

Pelle ska rida på hästen Tulla. Med sig på äventyret har han sin mamma som hjälper till samt en hund, en kattunge och ett föl som springer bredvid. Pelle drömmer sig bort på hästryggen och tänker att han är en cowboy ,indian eller riddare som rider betydligt vildare än han gör i verkligheten.

Fina illlustrationer och söta djur. Ingen rafflande historia men kommer absolut passa alla djurälskande nybörjarläsare. Kul att även följa vad hunden, katten och fölet gör under ritten.

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)

torsdag 16 juni 2011

Min vän Boris

Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Pelle Forshed
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 48
Serie: Första boken om familjen Monstersson

Ebba blir kompis med den nyinflyttade killen Boris. Han är inte riktigt som alla andra och har en ganska konstig familj, men det är inget som Ebba tänker speciellt mycket på. Det enda som är synd är att Boris inte är något vidare på fotboll.

En rolig börja läsa-bok med finurliga illustrationer och överraskande text. Gillar att Ebba inte alls märker att Boris är zombie/spöke/monster utan behandlar honom och hans familj som vilken som. Hoppas absolut på många fler delar i serien!

Typ av bok: Börja Läsa (Hcf)


Andras tankar om boken:
Enligt O

onsdag 15 juni 2011

Om konsten att läsa och skriva

Författare: Olof Lagercrantz
Förlag: WW pocket
År: 2001
Sidor: 95

I nitton korta kapitel filosoferar Olof Lagercrantz över skrivandet och författandet och kanske främst relationen mellan författaren och texten.

Jag har läst ett kapitel då och då under lång tid, vilket jag tyckte den passade bra som. Den var lite för högtravande och kändes lite för mycket litteraturvetenskap för att fungera som ströläsning för mig. Det är en hel del lyrik och många gamla klassiska författare nämns. Conrad är uppenbarligen en favorit.

Boken har nyligen kommit ut i nytryck med finfint omslag.


Typ av bok: G

tisdag 14 juni 2011

Fy Farao

Författare: Ewa Christina Johansson
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: BW
År: 2010
Sidor: 88
Serie: Tredje boken i Axels monsterjakt

Axel missar bussen och kommer försent till klassens utflykt till ett museum. Söta Ruts lillebror Pär har försvunnit som vanligt. Axel är så upptagen med att titta på den spännande Egypten-utställningen och samtidigt leta efter Pär att han missar att museet stänger och larmet går på. Utanför står klassen och den rasande bibliotekarien Knut. Kvar inne finns Axel, ärkefienden Loke, troligtvis Pär och en mumie som kanske inte är helt död.

Jag gillar böckerna om Axel, även om det är lite tjatigt att de rätt tydligt följer samma mönster. Jag tror att Axel kan hamna i spännande situationer även om han slipper leta efter den där Pär hela tiden. Jag tycker det är kul att Loke är med. Vanligtvis är det ju två vänner som hjälps åt och att de är ovänner leder till lite nytänk. Jag tycker, personligen, att de två tidigare delarna har varit mer spännande. Ödehuset är nog min favorit.

Typ av bok: Hcf

måndag 13 juni 2011

Blodsband

Författare: Isabelle Halvarsson
Förlag: BC
År: 2003
Sidor: 110
Serie: Fristående fortsättning på Vrakgods

Axel och Snodden är som bröder. De bor båda hos Fiskar-Maja tillsammans med hunden Snipp. Snodden hoppas att han aldrig ska behöva möta sin elake far Skärsliparen igen, men så kommer den fruktade kapten Ramsey tillbaka till byn där pojkarna bor. Hans besättning tar dem tillfånga och Snodden ställs inför ett svårt val. Hans far Skärsliparen har nämligen några viktiga dokument som han har stulit från Ramsey. Snodden får fyra dagar på sig att leta upp sin försvunne far och ta tillbaka dokumenten. Klarar han inte uppdraget kommer sjömännen att se till så han aldrig mer får se Axel, i alla fall inte levande.

En spännande forsättning på Vrakgods, även om jag tycker bättre om första delen. Denna är lite mer avancerad och rörig i handlingen.

Typ av bok: Hcg

Sveriges roligaste på 140 tecken

Sammanställd av Mårten Andersson
Förlag: Forum
År: 2011
Sidor: 199
Provläs

Boken består av twitterinlägg från en rad mer eller mindre kända svenskar. En rolig citatbok att ge bort men kanske inget att läsa rakt upp och ner som jag gjorde. Jag läste den dessutom som e-bok och fick därför inga illustrationer eller speciellt luftig layout.

De medverkande är: Adam Alsing, Alex Schulman, Annika Lantz, Calle Schulman, Damon Rasti, Daniel Breitholtz, Daniel da Silva, Gry Forssell, Hasse Brontén, Henrik Schyffert, Jonas Gardell, Josefin Johansson, Kjell Eriksson, Måns Nilsson, Mårten Andersson, Parisa Amiri, Sigge Eklund, Soran Ismail och Therese Lindberg.

Jag följer inga twittrare, men inser att mitt liv kanske hade blivit lite roligare om jag gjorde? Tål eventuellt att funderas över.

Typ av bok: Hc(s)


Andras tankar om boken:
Breakfast Bookclub

söndag 12 juni 2011

Elvis Karlsson

Författare: Maria Gripe
Illustratör: Harald Gripe
År: 1972
Sidor: 142
Serie: Den fösta boken om Elvis (men böckerna om Julia och Nattpappan än före)

Elvis bor med sin mamma och pappa i stan och ingen av dem har riktigt tid för Elvis. Det verkar till och med vara så att de stör sig på honom och tycker att han mest är till besvär.

För att inte vara i vägen hemma tillbringar Elvis sina dagar strosandes runt i stan. Han planterar frön där han tycker det kan behövas blommor och ser efter Julias hus medan hon är borta. Ibland träffar han farfar som verkligen förstår hur Elvis tänker och har det.

Elvis har inga jämngamla vänner. Han tror att det mest beror på att han har lite konstiga kläder. Han har fått farbror Johans kläder från farmor. Pappa hade en lillebror som dog när han var i Elvis ålder och varje år får han en ny klädhög och någon sak som tillhörde Johan när han levde. I kläderna har Elvis hittat två mysterium: en pusselbit och en nyckel som han inte vet vart den leder.

Jag läste aldrig Elvis-böckerna som liten (vad jag minns), så detta var mitt första möte med honom. Jag gillar fundersamma och känslosamma Elvis som klurar över livet och varför saker är som de är. Historien är ganska lågmäld och jag vet inte om den är lite för långsam och händelselös för att fortfarande hålla? Kanske att den skulle fungera som högläsningsbok och rent innehållsmässigt och språkligt känns den inte alltför föråldrad.

Jag hade dock missat att de två böckerna om Nattpappan hörde ihop med Elvisböckerna och det känns som boken hade varit än bättre om jag hade varit närmare bekant med Peter och Julia sedan innan. Jag kommer hur som helt klart att läsa vidare om Elvis öden och äventyr. Dessutom är jag väldigt förtjust i hans ljuvliga farfar.

Påminner om: Lite samma filosofiska känsla som i Sandvargen av Åsa Lind.

Typ av bok: Hcf

Agenterna och småkrypens hemlighet

Författare: Katerina Janouch
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 118
Serie: Första boken om Agenterna

Vännerna Pomona och Ruben är agenter. Med hjälp av Klokaste boken, som de har hittat på vinden, och den talande hunden Dusty tar de sig an sitt första fall. Stella hör konstiga ljud i sitt hus om natten och en morgon hade en skål vält i köket. Stella tror att det spökar, men agenterna misstänker att det är något annat på gång. De ser nämligen en mystisk man smyga omkring Stellas hus. Kan han ha något med ljuden om natten att göra?

Nya deckarserier behövs absolut, för det är väldigt efterfrågat. Jag gillar greppet med agenter istället för deckare och att mysterierna ska ha med djur och natur att göra. Dock tycker jag att historien är lite väl rörig och den talande hunden stör mig. Jag förstår att det är en smart lösning för att kunna kommunicera med alla djuren, men historien om varför den pratar är för lång och invecklad och i början är det jättehemligt att den kan prata men i slutet pratar den inför alla inblandade utan att någon verkar reagera. Boken är nog dock inte främst tänkt att läsas för trettioåriga bibliotekarier som jag och det är mycket möjligt att den tänkta målgruppen tycker att historien är betydligt mer rafflande än vad jag tycker. Dessutom är layouten luftig och bra!

Typ av bok: Hcf


Andras tankar om boken:
BokMamma
Pricken

lördag 11 juni 2011

Iris Karlssons värsta sommar

Författare och illustratör: Elin Lindell
Förlag: Alfabeta
År: 2011

Nioåriga Iris ska tillbringa sommaren med farmor, vilket, om hon ska vara helt ärlig, inte direkt är något hon längtar efter. Sedan farfar dog har farmor blivit helt grå och tråkig och gråter mest hela tiden. Inte världens mest spännande sällskap med andra ord. Iris tror helt klart att hon kommer att få uppleva den värsta sommaren någonsin.

Hon kunde aldrig ana att farmor har blivit en helt ny människa. Hon har köpt en motorcykel med sidovagn och har bestämt sig för att ta med Iris till Dalarna där en viss Conny bor som farmor har träffat på nätet. De ska köra utan karta och bara låta farmors hjärta visa vägen, vad nu det innebär. Dessutom har farmor bestämt sig för att livet ska levas fullt ut och då är en hel del gamla regler och lagar glömda.

Jag tittade på min farmor. Hon var verkligen inte lik den farmor 
jag kände förr. Den gamla farmorn skulle inte ens kunna tränga 
sig före i en kö. Men den nya farmorn kunde både bryta sig in i 
sommarstugor och snatta.
Jag längtade lite efter den gamla farmorn. 
- Du vet, livet är så kort. Och jag har aldrig snattat förut, så jag 
testade det. Man nu ångrar jag mig, sa farmor och tittade ner i marken. 
                                                                                                (s. 41)

Detta är en riktigt fartfylld och rolig roadtrip med massor av galna upptåg. Boken är rikt illustrerad, bland annat med Iris (teckande) foton av resan. Jag gillar den ungdomliga farmorn och de ombytta rollerna där det snarast är Iris som får styra upp farmorn och se till så hon sköter sig. Kapitlen är korta och jag tror att det är en bok som passar både som högläsning och för egen läsning. Jag hoppas det kommer att komma fler böcker om Iris Karlsson! 

Extra kul att Elin Lindell har fyllt sin hemsida med massor av extra info kring boken. Man kan, bland annat se på en karta hur resan gick och vilka platser som finns på riktigt. Storgillar!


Typ av bok: Hcf


torsdag 9 juni 2011

Slutet på mr Y

Författare: Scarlett Thomas (hemsida)
Originalspråk: engelska (The End of Mr. Y)
Översättare: Øyvind Vågen
År: 2010
Sidor: 512
Välfylld wikipediasida om boken.
Fina svenska omslaget av Loka Kanarp.

Ariel Manto skriver på sin avhandling när hennes handledare Saul Burlem plötsligt försvinner. Ingen vet vart han har tagit vägen. Innan försvinnandet höll Saul på att forska om en bok, Slutet på mr Y, som är ytterst ovanlig och anses leda till döden om man läser den. Kan Burlem ha fått tag på ett exemplar?

Det är väldigt svårt att beskriva bokens handling då den är väldigt mångbottnad och egentligen är många historier som går in i varandra. Stycket ovan säger egentligen inte så mycket om vad som komma skall, utan beskriver mest utgångsläget för boken. Det är mer en bok om kvantfysik, fysik, naturvetenskap, försöksmöss och Troposfärtripper än en jakt på en försvunnen handledare. Och jag gillar det! De vetenskapliga diskussionerna har jag till stor del för liten förförståelse för att helt begripa, men jag gillar grundhistorien och imponeras av författarens intelekt. För man måste nog vara rätt smart för att knåpa ihop en historia som denna.

Ett väldigt stort minus finns dock. Översättningen. Eller snarare bristen på korrläsning. Det är väldigt många särskrivningar, ihopskrivningar, stavfel och regelrätta fel (syre och väte har uppenbarligen genomgående blandats ihop, vilket ju har rätt stor betydelse om man vill fördjupa sig i kvantfysiksbiten). Mycket synd!

Boken passade ypperligt som bokcirkelbok! Speciellt om man har minst en med förförståelse som kan förklara ett och annat om molekyler i väggar, getstirrning och nåt känt test med en robot och en människa.

Bokcirkelbetyg: S4 P4 E5 R3 = 4

Påminner om: Jag fick lite vibbar av Momo eller Kampen om tiden, även om det mest är tidsdiskussionen och att bli jagad av mystiska män som är de gemensamma nämnarna.

Typ av bok: Hce


Andras tankar om boken:
Benshi
Boktoka
Sandras bokhylla
Stringhyllan

tisdag 7 juni 2011

Utlottning

Nu har fina Barnboksbloggen en utlottning där man kan vinna tre braiga böcker. Och alla tre är ju på min vill-läs-lista! Hoppas, hoppas jag vinner. 

Döden i dina ögon

Författare: Rachel Ward
Originalspråk: engelska (Numbers)
Översättare: Barbro Lagergren
Förlag: BW
År: 2010
Sidor: 301
Serie: Första delen i Numbers
Tonårsbloggen intervjuar författaren

När Jem ser någon i ögonen så ser hon sex siffror, siffror som visar vilket datum personen ska dö. Jem anser att det är en förbannelse. Hon har svårt att komma människor nära för det är en börda att veta när de man tycker om ska dö. Hon har redan sett sin mamma dö och det var fullt tillräckligt.

I skolan träffar hon Spider. De är båda rätt stökiga som elever och hänger på samma ställen istället för att vara i skolan. De börjar göra saker ihop fast Jem egentligen inte vill. Speciellt inte efter att hon ha sett Spider i ögonen och insett att han inte har många veckor kvar att leva.

Men så blir de vittne till ett terrordåd och får plötsligt polisen efter sig. De är redan kända hos polisen och är rädda för att de ska få skulden för dådet. Den enda utvägen är att fly.

Detta var en riktigt blandvändare, vilket jag gillar. Bokens handling var rätt annorlunda mot vad jag trodde att den skulle handla om, även om jag inte riktigt vet vad jag egentligen förväntade mig. Det var hur som mer flykt, överlevnad och mer kärlek än vad jag hade förväntat mig och mindre övernaturligt och död än vad jag trott. Flykten kunde absolut ha kortats ner lite. Jag tycker nog att slutet däremot gick lite väl snabbt och hade gärna varit lite längre och utförligare. Jems filosofiska funderingar över döden och ödet kunde ha varit längre och djupare. Överlag har boken lite luckor och saker som hade kunnat göra den ännu bättre men jag gillar bokidén och tror definitivt att handlingen i del två kan passa mig ännu bättre.

En sak som störde mig lite var att datumen fortfarande var skrivna på engelskt vis, dvs. 151209 = femtonde dec 2009 och inte 9 dec 2015, som det ju är på "svenskt" vis. Många av de datum som nämns i boken gick att läsa på båda hållen, speciellt i och med att man inte visste om boken var tänkt att utspela sig i framtiden eller inte.


Påminner om: Skämmerskans dotter handlar också om en tjej med speciella ögon och i den underbara mangan Death Note kan vissa se när folk ska dö och utnyttjar det på ett betydligt brutalare sätt än Jem.

Typ av bok: uHce


Några andras tankar om boken:
Amelies boktips
Bokpussen
Boktoka
Dagens bok
Tonårsboken

lördag 4 juni 2011

Fullmåne

Författare: Ewa Christina Johansson
Illustratör: Mattias Olsson
Förlag: Hegas
År: 2011
Sidor: 99 (+ CD)
Frågor till boken
Smakprov

Lukas har flyttat tillbaka med sin mamma och syster till sin morbror Macs hus. De bodde där för sex år sedan, men efter att Lukas andra morbror, Cal, mystikt försvann fick hans mamma brått att flytta därifrån. Lukas vet inte riktigt varför de flyttade och han kan bara spekulera om vad Cal har tagit vägen.

Något är mystiskt med huset. Om natten hör Lukas oförklarliga ljud och morbror Mac beter sig märkligt. Ingen av Lukas klasskompisar vill komma i närheten av huset. Vad är det egentligen som händer?

Spännande och läskigt för de yngre, men lite för enkel historia för att tilltala de lite äldre tror jag. Ska dock testas! Galet lockande framsida även om det kanske avslöjar lite för mycket.


Typ av bok: Hcg


Andras tankar om boken:
Lära Läsa

fredag 3 juni 2011

Mine

Författare: Joanna Kenrick
Illustratör: Julia Page
Originalspråk: engelska
År: 2009
Sidor: 54

Matt har varit intresserad av Shelly i flera år men har varit för feg för att våga närma sig henne. Ibland tycker han dock att hon tittar på honom med en speciell blick. Är hon intresserad, innerst inne? På en fest är hon dock trevlig och de dansar, skrattar och pratar hela kvällen. Efter att ha druckit en hel del hamnar de en våning upp och Matt är för berusad av lycka och alkohol för att höra att Shelly faktiskt säger nej.

En intressant bok om ett svårt ämne: när blir en våldtäkt egentligen en våldtäkt? Det känns som om det är betydligt vanligare med böcker ur offrets synvinkel än gärningsmannen och med böcker där det inte är lika mycket gråzoner. Författaren säger sig ha tre syften med boken:

One: to show that sometimes good people do bad things because they just don’t THINK.
Two: to show that even a relatively short event can have a profound effect on the people involved.
And three: that when sex and alcohol are combined, things can go dangerously wrong.

En bra och viktig bok som berör ett viktigt ämne som borde tas upp till diskussion på alla högstadieskolor (och senare), enligt min mening. Gillar!


Typ av bok: Sluka Lätt på engelska (uHe)

torsdag 2 juni 2011

Adlibris topplista i maj

Enligt mina läsplaner för året ska jag läsa månadens toppetta på barn- och ungdomslistan hos Adlibris och, i möjligaste mån, pocketettan. 

Oj. Har aldrig läst någon bok av Mari Jungstedt. Dags? Såg att en hel del av hennes böcker fanns på elib, men tyvärr inte denna. Större chans att jag läser den på plattan känns det som. Cirkeln är jag ju i alla fall klar med. Och på söndag är den dessutom analyserad!  








Hur ligger jag till i utmaningen förresten? Ganska bra, vill jag påstå. Troligen mest på grund av att samma bok har kommit flera gånger... Jag har läst en vuxenbok och missat en barn/ungdom.


Januari: Den dansande djävulen & Hundraåringen som …
Februari: 1000 trixiga gåtor … & Hundraåringen som …
Mars: Andens kraft & Hundraåringen som …
April: Cirkeln & Den glömda trädgården
Maj: Cirkeln & Den farliga leken

 

onsdag 1 juni 2011

Liar

Författare: Pete Johnson
Illustratör: Julia Page
Originalspråk: engelska
År: 2008
Sidor: 50

Två bästa vänner och ett skämtsamt bråk som går lite över styr. För att själv slippa hamna i trubbel ljuger Dave för sina föräldrar och säger att allt är hans väns fel och det leder i sin tur till hämnd. En bra bok om hur ens bästa vän snabbt kan bli ens värsta fiende och hur svårt det är att skilja på lek och allvar. En bok med ett viktigt budskap.


Typ av bok: Sluka Lärr på engelska (uHe)
Related Posts with Thumbnails