söndag 31 juli 2011

Statistik i juli 2011

Jösses vilken bokfattig månad! Juli då jag skulle läsa drösvis med böcker blev istället en semester fylld med mängder än annat än böcker. En lätt månad att summera med andra ord. 


Månadens bästa: Trots galet få lästa böcker är det inte helt lätt att välja en favorit. Tyckte mycket om både Fallet med de försvunna böckerna och Vi i villa. Sen gillade jag tidsresan i Roseanna och den var betydligt mer spännande än jag trodde den skulle vara.

Lästa böcker: 9 stycken
varav 4 (fem om man räknar att jag har mumin i bokform) ur egen bokhylla - resten bibliotekslån

Antal sidor: 1116 + 3 CD

Tjockaste boken: Fallet med de försvunna böckerna med 324 sidor.

Fördelning efter boktyp:
Bilderbok: 2, Hcf: 3, uHc(e): 1 och Hc(e): 3 


Fördelning efter år:
2011: 2, 2009: 1, 2008: 1, 2007: 1, 2006: 1, 2003: 1, 1965: 1 och 1963: 1


Fördelning efter originalspråk:
engelska: 2 och svenska: 7

Fördelning efter förlag:

2: Bonnier Carlsen
1: Alfabeta, Bonnier Audio, Hjulet, Massolit, Månpocket, Norstedts och Rabén & Sjögren


Fördelning efter författarens kön: 
Kvinna: 5, Man: 3 och 1 med båda.



Alfabetsutmaningen: (fetstilta är månadens nya)

A - Alakoski, Susanna: Svinalängorna och Adbåge, Emma: Fylla år
B - Bulgakov, Michail: Mästaren och Margarita, Bylock, Maj: SolstenenBylock, Maj: Månringen och Bylock, Maj: Stjärnhavet
C
D - Doyle, Debra: Trollkarlsskolan
E
F
G - Gripe, Maria: Elvis Karlsson
H - Holman, Felice: Gömstället
I
J
K - Koppel, Hans: Vi i villa
L - Lärn, Viveca: Midsommarvals, Larsson, Kerstin G.: Ivos resa, Lindgren, Astrid: Mio, min Mio, Lagercrantz, Olof: Om konsten att läsa och skriva och Lindgren, Astrid: Emil i Lönneberga
M - Mangold, Maud: Dödgrävarens gåva, Morpugo, Michael: Kensukes rike
N - Nilsson, Frida: Hedvig och sommaren med Steken, Nilsson, Johanna: Janis den magnifika
O
P - Palmaer, Andreas: Zombieboken Palmaer, Andreas: Varulvsboken, Paver, Michelle: Vargbröder
Q
R - Rosoff, Meg: Justin Case, Rubin Dranger, Joanna: Fröken Livrädd & kärleken, Reuter, Bjarne: 7A
S - Storck, Åsa: Rymlingen, Sundh, Kerstin: Miranda och den blå skålen, Sørlle, Steinar: Isnatt 
T - Thomas, Scarlett: Slutet på mr Y
U - Unenge, Johan: Du och jag och din kille
V
X
Y
Z
Å
Ä
Ö


lördag 30 juli 2011

Fylla år

Författare och illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Alfabeta
År: 2009
Sidor: 26

Fyndade denna på Myrorna! Har läst den tidigare och gillar skarpt!

Boken handlar om att fylla år och är mer som en faktabok än en genomgående berättelse. Varför heter det egentligen att man fyller år? Vad fyller vi våra år med? Och hur skulle det vara om vi blev firad varje månad eller vecka istället? Rolig och tänkvärd bok med lite text och pratbubblor och Emma Adbåges detaljrika illustrationer. Bra köp helt enkelt.

torsdag 28 juli 2011

Emil i Lönneberga

Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Björn Berg
Förlag: R&S
År: 1963
Sidor: 124
Serie: Första boken om Emil

Emil presenteras som en riktig liten illbatting som, utan att mena det, ställer till med en hel del ofog. Boken består av ett kort inledningskapitel samt tre historier om Emil: när han råkar stoppa huvudet i soppskålen, när han hissar upp systern Ida i flaggstången och slutligen när han tar hästen till Hultsfreds slätt för att leva loppan och träffa Alfred.

Boken har lite större och luftigare typsnitt och är lättläst, bortsett från en hel del ålderdomliga ord och företeelser. Jag tror dock att humorn i boken fortfarande går hem hos den tilltänkta publiken, även om en del saker behöver förklaras idag.


Typ av bok: Hcf

onsdag 20 juli 2011

Adlibris topplista i juni

Innan semestern trodde jag att jag skulle läsa kopiösa mängder när jag äntligen blev lite ledig och fick massor av tid. Uppenbarligen är det precis tvärtom! Läser knappt alls och tiden bara RUSAR. Insåg dessutom att jag inte ens har publicerat Adlibris topplista, vilket jag borde ha gjort långt innan semestern ens började. Nåväl. Bättre sent än aldrig.

Dessutom är böckerna exakt de samma som majlistan och läsresultatet det samma. Cirkeln är fortfarande läst och Den farliga leken oläst. 




Januari: Den dansande djävulen & Hundraåringen som …
Februari: 1000 trixiga gåtor … & Hundraåringen som …
Mars: Andens kraft & Hundraåringen som …
April: Cirkeln & Den glömda trädgården
Maj: Cirkeln
& Den farliga leken
Juni: 
Cirkeln & Den farliga leken

torsdag 14 juli 2011

Vi i villa

Författare: Hans Koppel (pseudonym för Petter Lidbeck)
Förlag: Månpocket
År: 2008
Sidor: 176


Genom Anders ögon får man följa villaidyllens mörka baksida. På ytan har han ett bra liv med fru, dotter, hund och han spelar innebandy med "grabbarna" i kvarteret. Skrapar man lite på idyllytan så hittar man dock ett icke fungerande sexliv med frun, som har lett till att Anders har skaffat sig en älskarinna och dessutom retar han sig mer än måttligt på flera av grannarna. Kanske mest av tristess börjar han därför jävlas med dem. Det börjar i liten skala, men snart får han mersmak. Frågan är dock om någon är honom på spåren.

"Att dramatisera vardagen, göra den större.
Du vill så gärna inbilla dig att livet är mer än 
artiga middagar och upprepningar av redan sagt.
Trams, och det vet du.
Som den självsmekare du är skulle du nöjt dig 
med drömmen, inte sökt förverkliga den." (s. 123)

Jag gillade det mesta med boken! Den var lättläst, rolig och full av satir. Den satte fingret på många typiska situationer och kändes verkligen "svenskt villaliv". Jag är dock inte helt förtjust i skrivmaskinstypsnittet och avsaknaden av talstreck. Det är väldigt mycket dialog i boken och därför ibland lite svårt att avgöra vad som sägs eller inte och av vem. Det stoppade upp min läsning lite. Spännande med du-tilltalet i boken. Tror inte att jag har läst det innan, men ledde, i det här fallet, ändå inte till någon större identifiering med huvudpersonen.

Typ av bok: Hc


Andras tankar om boken:
Bokhora
Bokslukaren
Dagens bok

torsdag 7 juli 2011

Du och jag och din kille

Författare: Johan Unenge
Förlag: BC
År: 2003
Sidor: 93


Det börjar med att Annelie skickar ett brev till Viktor. Och så ett till. Till slut svarar han och de börjar brevväxla.

De har umgåtts hela sommaren då Annelies alla vänner och pojkvännen Robban var bortresta och Viktor semestrade i hennes lilla håla Ödeshög. De möttes av en slump och var sedan oskiljaktiga hela sommaren. Båda kände något, men de vet inte säkert vad, i alla fall vet de inte om de vågar berätta för den andre. Annelie ser det nog mest som riktigt bra vänskap. Viktor är trots allt bara tretton och två år yngre än henne och så har hon ju Robban.

Hela boken består av deras brevväxling. De skriver om vardagliga saker, som Annelies nya hundvalp och Viktors basketräning men kanske mest om känslor - känslorna för varandra och vad det egentligen var som hände under sommaren och även de svajiga känslorna som Annelie har för Robban och om Viktor ska våga kontakta sin pappa eller inte.

Detta är en fin och snabbläst kärleksbok om den fina linjen mellan kärlek och vänskap. Jag gillar brevformen som gör att man som läsare inte förstår allt från början och även märker när saker missförstås och överanalyseras av Annelie eller Viktor. Brevväxlingen gör även att de vågar skriva saker till varandra som jag inte tror att de hade vågat säga om de sågs. Man undrar hur det ska gå för dem när man läser och jag gillar det lite oväntade(?) slutet. Jag undrar verkligen hur det går sedan...

Synd att boken inte längre går att köpa. Tror absolut den hade passat bra som gruppläsning och diskussionsbok.

Påminner om: Sandor slash Ida av Sara Kadefors, även om den är mycket tjockare och inte bara består av brev/mejl-skrivning.

Typ av bok: uHc


Andras tankar om boken:
Böcker kan ta dig vart du vill!

onsdag 6 juli 2011

Fallet med de försvunna böckerna

Författare: Ian Sansom
Originalspråk: engelska
Översättare: Öyvind Vågen
Förlag: Massolit
År: 2011
Sidor: 324
Serie: Första boken om Israel Armstrong

Israel Armstrong har äntligen fått jobb som bibliotekarie! Han får förvisso lämna London för den irländska landsbygden, men det kändes som en uppoffring han är beredd att ta. I alla fall ansåg han det innan han anländer och inser att biblioteket är stängt och alla böcker stulna. Tanken är att han istället ska rusta upp en fallfärdig gammal bokbuss och börja sin tjänst med att hitta alla de femtontusen volymerna som är puts väck. Det mesta går emot honom och då han har slut på både pengar och egna kläder kan han bara hoppas på den ganska speciella lokalbefolkningens förbarmande.

Jag hittade boken av en ren slump i bokaffären och kände, efter att ha läst baksidetexten, att det var en bok jag verkligen ville läsa. Jag gillar böcker om bibliotek, böcker och Irland. Tre stora pluspoäng redan innan jag hade börjat läsa alltså. Jag var dock inte helt såld på det något pastelliga omslaget och en aningens skeptisk sedan tidigare till översättaren, men antingen var han mindre stressad denna gång eller är Massolit bättre på att korrekturläsa för jag har inte lika mycket att anmärka, även om en del fel finns.

Jag gillade själva historien men misstänker att den som läser boken i tron att det ska vara en rafflande deckare kommer att bli galet besviken. Böckerna är i och för sig försvunna och Israel letar efter dem och misstänker både den ena och den andra, men det är mer en lättsam rolig bok en mysterium, vilket för övrigt passar mig bra.

Jag tror boken hade blivit bra som film. Det är mycket situationskomik i berättelsen och jag hade nog skrattat mer om det var film än vad jag gjorde nu. Dessutom skulle jag verkligen vilja se alla de galna karaktärerna. Den påminner mig lite om stämningen i filmen Lottomiljonären, vilket är en film jag gillar.

Kortfattat, en bok som föll mig i smaken och jag hoppas att fler böcker av Ian Sansom kommer att översättas till svenska.


Typ av bok: Hce


Andras tankar om boken:
Bibliotekarien läser
Enbokcirelföralla
Gröna ögon
Hyllan
Sladdertackans bokblogg
Zachan

tisdag 5 juli 2011

Farlig midsommar


Författare: Tove Jansson
Uppläsare: Mark Levengood
Antal CD: 3 stycken
Tid: 3 timmar
Förlag: Bonnier Audio
År: 2007
Serie: Mumin


Det brukade gå ganska snabbt för mig att lyssna igenom en CD-bok innan, men sedan jag fick läsplattan så har mp3n fått en konkurrent om min lästid på bussen. Det är nog anledningen till att det har tagit evigheters evigheter att lyssna igenom dessa tre ynka skivor.

Hur som, naturkatastroferna drabbar Mumindalen och muminfamiljen flyr iväg tillsammans med diverse vänner. De hittar ett tillfälligt hem ute på havet i form av en flytande teater. Ingen från mumindalen har någon erfarenhet av teaterlivet och förstår inte meningen med målade kulisser och andra märkligheter. Teaterråttan Emma berättar dock hur allt ligger till och Muminpappan börjar genast skriva sitt livs första teatermanus!

Jag minns inte vad jag tyckte om Farlig midsommar när jag läste den för flera år sedan. Nu var jag dock inte lika förtjust i denna som de tidigare delarna jag lyssnat på, men det kan bero på att jag ha strölyssnat och därför inte kommit in i berättelsen på samma sätt. Jag älskar dock Lilla My, som nu presenteras och ställer till med en hel del ofog. Hon har helt klart helt ljuvliga repliker.


Typ av bok: CD-bok (Hcf)

måndag 4 juli 2011

Kärlekskrisen

Författare: Ann Caroline Håkans
Illustratör: Mia Nilsson 
Förlag: BC
År: 2011
Sidor: 140
Serie: tredje boken i Mitt livsfarliga liv

Juni har en kusin som heter Ella. Hon är två år äldre och supercool. Jämt pratar Ella bara om sin pojkvän Theo och undrar om inte Juni har någon pojkvän. Juni har ju Jonah, som ju är pojke och hennes vän. Är han hennes pojkvän då? Juni är inte kär i Jonah men råkar ändå få Ella att tro att de är ihop. Hur ska det gå på skol-DM när alla skolorna kommer att mötas i friidrott och det finns risk att Ella och Jonah kommer mötas! Juni vet inte vad hon är mest orolig för: vad som kommer hända om Ella och Jonah avslöjar att hon har ljugit eller vilka grenar hon kommer att tvingas tävla i. Hon gillar inte ens friidrott och tänk om hon får höjdhopp som hon hatar!

Jag gillar Juni-böckerna! De är roliga och tänkvärda på samma gång. Jag tror att många kan känna igen sig i Junis problem. Gillar dessutom illustrationerna!

Påminner om: Samma stil som Angerborns Om jag bara inte-serie.

Typ av bok: Hcf

söndag 3 juli 2011

Roseanna

Författare: Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Förlag: Norstedts
År: första uppl. 1965
Sidor: 201
Serie: Första boken om Martin Beck

Ett okänt och naket kvinnolik hittas i vattnet. Martin Beck och hans kollegor har inte mycket att gå på. Spåren leder dock snabbt mot kryssningsfartyget Diana. Kan mordet ha skett på båten?

Jag har inte läst något av Sjöwall och Wahlöö tidigare, och om sanningen ska fram, knappt några (vuxen-)deckare överhuvudtaget. Jag har liksom trott att deckare inte riktigt är min grej, men efter att ha läst denna misstänker jag att jag har fel. Detta var ju riktigt spännande!

Okej, i början var det lite segt. Det livades dock upp av tidsresan till sextiotalet. Jag gillade alla ålderdomliga ord och företeelser (hatt, för att inte tala om damasker, var galet mycket vanligare än idag). Och även om boken utspelar sig för snart femtio år sedan så känns den likväl långt ifrån förlegad. Jag kan ju inte riktigt jämföra med "dagens deckare" men denna var helt klart i min smak och jag kommer absolut fortsätta att läsa fler böcker i serien.

Gillar dessutom omslagen till de, förhållandevis, nyutgivna pocketutgåvorna! Har dock bara sett på bild. Läste själv e-boken.


Typ av bok: Hc, deckare


Andras tankar om boken:
Käckare deckare

fredag 1 juli 2011

Elenas serenad

Författare: Campbell Geeslin
Illustratör: Anna Juan
Originalspråk: engelska
Översättare: Ulla Forsén
Förlag: Hjulet
År: 2006
Sidor: 32

Elenas pappa är glasblåsare och det vill hon också bli. Hennes pappa anser dock att hon är för liten och dessutom är hon flicka. Det finns inga kvinnliga glasblåsare i hela Mexico! Av sin bror får Elena veta att de främsta glasblåsarna finns i staden Monterrey. Hon tar med sig en av sin pappas blåspipor, klär sig i sin brors kläder och ger sig av. Hon vandrar genom öknen och blåser melodier i röret och lockar till sig några olika djur som håller henne sällskap och hjälper henne på färden. Framme i Monterrey skrattar alla åt den lilla pojken som vill bli glasblåsare. Elena får dock prova och ur hennes rör kommer de märkligaste former.

Jag bara älskar illustrationerna i boken! Jösses! Vill rama in allihop! Historien gör mig dock inte lika begeistrad. Jag gillar att det är en hel del spanska i texten (med ordlista längst fram för sånna som jag som mest kan Caramba!) och historien är väl egentligen rätt fin (och säkert ännu bättre om man kan alla de spanska sånger som de nämner). Troligtvis handlar det om att jag är lite tjurig för att tjejer inte får blåsa glas och att det är lite typiskt att det kommer fjärilar och svalor ur Elenas flickmun och att det är det som krävs för att få pappans acceptans. Fast å andra sidan kan man ju se det som att Elena är en tjej som trotsar normerna och gör som hon vill i alla fall. Klurigt.

Boken ska uppenbarligen bli film nästa år. Det ska bli spännande att se hur de tolkar historien.

Typ av bok: bilderbok (Hcf)
Related Posts with Thumbnails