onsdag 29 augusti 2012

Tredje kärleken

Författare: Monika Zak
Förlag: Opal
År: 2005
Sidor: 239
Serie: andra boken om Alex Dogboy
Typ av bok: kapitelbok, ungdomsbok
Denna sanna historien, enligt Zak.

Okej, jag kunde inte hålla mig utan var tvungen att få veta hur det gick för Alex. Därför kastade jag mig snabbt över del två i den snabblästa serien.

Alex har nu hunnit bli femton år och livet på gatan blir tuffare. När man är så pass "vuxen" går det inte att tigga längre utan man måste försöka få in pengar på annat sätt. Han har bosatt sig i Dona Rosas ruin och är därför inte riktigt hemlös längre. En dag möter han Zofi och livet förändras radikalt för Alex.

Denna delen känns lite svartare än den första. Livet är hårdare för Alex och han går igen ofantligt hemska saker. Det är högst förståligt att första delen är Hcg-klassad men denna är uHc. Det kanske inte var helt bra att läsa andra delen direkt efter första för väldigt mycket blir upprepning. Jag gillade helt klart första bättre än andra och nu får den tredje delen vänta ett tag, om det alls blir att jag läser den.


tisdag 28 augusti 2012

Vem är var?

Författare och illustratör: Stina Wirsén
Förlag: BC
År: 2012
Sidor: 32
Serie: ännu en Vem-bok
Typ av bok: bilderbok

Nallemamman har massor med jobb att göra framför datorn så nalle får gå ut och leka själv. Nalle går direkt hem till kanin, men var är alla andra?

Ännu en Vem-favorit - helt klart! Kul att titta in hos alla vem-karaktärerna och se hur olika de bor: någon har en väldigt arg pappa, några föräldrar är väldigt romantiska mot varandra nu när det äntligen är barnfritt och någon bor med två mammor. Gillas!



Andras tankar om boken:
Barnboksprat

måndag 27 augusti 2012

Bra med tandställning, Matilda!

Författare: Kirsten Boie
Illustratör: Silke Brix-Henker
Originalspråk: tyska
Översättare: Karin Nyman
Förlag: Berghs
År: 2001
Sidor: 62
Serie: en bok om Matilda
Typ av bok: kapitelbok Hcf

Matilda och Katrin är bästa kompisar men på sista tiden har Katrin börjat vara med Ina mest hela tiden. Nu verkar Matilda mest duga när Ina inte kan. Matilda får dock följa med Katrin till tandläkaren en dag och råkar själv, lite oplanerat, få tandställning. Matilda tycker att det är jättebra för Katrin har redan tandställning och nu har de något gemensamt! Att ha tandställning är dock inte alls så lätt som Matilda trodde och inte heller att få tillbaka en vän.

En lättsam bok som lätt kunde ha passat en äldre målgrupp om inte bilderna hade varit så barnsliga. Tänkte testa att gruppläsa den i en tvåa nu och får se om den är för svår för dem.



Andras tankar om boken:
Folkbladet

lördag 18 augusti 2012

U-sväng inslagen i folie

Författare och illustratör: Jan Stenmark
Förlag: Kartago
År: 2005
Typ av bok: serie

Jan Stenmark är en storfavorit men detta är nog det album jag tycker var tristast hittills. Humorn går mig lite förbi även om jag småler på några ställen. Bara att inse att jag gillar de gamla klassikerna bäst.


Andras tankar om boken:
Aftonbladet
Bild&bubbla

Den oändliga historien

Författare: Michael Ende
Illustratör: Roswitha Quadflieg
Originalspråk: tyska
Översättare: Roland Adlerberth
Förlag: Berghs
År: 1983
Sidor: 469
Typ av bok: kapitelbok (uHce)
Wikipedia

Oj! Denna har jag visst glömt att blogga om och det var ju evigheter sedan jag läste. Får se vad jag minns...

Detta var en av mina absoluta favoriter när jag var någon stans i högstadieåldern och därför blev jag glad när vi skulle läsa den i BokO. Tyvärr höll inte glädjen i sig hela boken igenom...

Boken handlar om mobbade Bastian som en dag flyr in på ett antikvariat för att rädda sig undan sina plågoandar. Där hittar han en fantastisk bok och han kan inte motstå frestelsen att sno den. Han gömmer sig uppe på skolans vind och börjar läsa och inser snart att han själv är en del av historien - den oändliga historien. Han kan delvis påverka det som händer i landet Fantásien där Atreju har fått i uppdrag av barnkejsarinnan att rädda landet från Intet. Sakta men säkert försvinner delar av landet och blir till ingenting.

Grundhistorien är underbar men boken är på tok för lång. Typ första halvan blev ju film och det var rätt lagom. Boken hade gott kunnat sluta där. Sedan blir den lite väl långdragen och märklig. Skulle vara spännande att veta om den kan fängsla dagens målgrupp lika bra som den fängslade mig för nästan tjugo år sedan? Ska uppenbarligen bli en nyinspelning av hela boken som film. Kommer nog bli intressant även om originalet känns rätt heligt. Man kan ju alltid hoppas att även boken kommer i nytryck då med nytt omslag...


fredag 17 augusti 2012

Alex Dogboy

Författare: Monica Zak
Förlag: Opal
År: 2002
Sidor: 233
Serie: Första boken om Alex
Typ av bok: kapitelbok, Hcg

Alex är ett gatubarn i Honduras. Han föräldrar har rest iväg utan honom och han har valt livet på gatan framför att bo hemma hos sin moster. En dag träffade han nämligen gatubarnet Råttan som berättade att livet på gatan var toppen för att man helt fick bestämma över sig själv. Några små detaljer om den tuffa verkligheten missade han visst att berätta och när Alex inser det finns det inte längre någon återvändo.

Det händer otroligt mycket i Alex liv: han blir, bland annat, inlåst, misshandlad, tvingas stjäla, får lite småjobb, skaffar sig hundar och är med om en stor översvämning. Han träffar massor av människor och några vill honom väl medan andra är rakt igenom onda.

En riktigt fängslande berättelse och det känns riktigt otäckt att mycket av det är sant. Monica Zak har faktiskt berättat om bakgrunden till boken och vad som är sant. Läsvärt. Ger en extra dimension till berättelsen. Det var länge sedan jag kände att jag ville läsa del två av en bok direkt, men nu sitter jag redan och klappar på andra delen. Får se om jag kan unna mig sådan lyx.




Andras tankar om boken:
Tonårsboken

torsdag 16 augusti 2012

Vem är sjuk?

Författare och illustratör: Stina Wirsén
Förlag: BC
År: 2012
Sidor: 32
Serie: en i den långa raden vem-böcker.
Typ av bok: småbarnsbok
Provläs

Vem-böckerna tillhör storfavoriterna och jag har längtat efter de två nya sedan jag fick höra att de skulle komma långt innan sommaren. Och nu är de här! Vem är var? ligger och väntar på mig på reservationshyllan på stadsbiblioteket, men Vem är sjuk? är redan slukad.

Lilla nallen mår inte bra och det som, till en början, bara verkar vara lite trötthet och dålig aptit visar sig vara en akut blindtarmsinflamation! Hela nallefamiljen åker i ilfart till sjukhuset och man får följa hela förloppet fram till det coola ärret som stolt visas upp för vännerna.

Just denna blir tyvärr ingen storfavorit. Jag gillade bäst några av de första (Vem bestämmer?, Vem är arg?, Vem är borta? och Vem blöder? tillhör storfavoriterna) och bland de senaste har det inte riktigt infunnit sig samma känsla. Kunde heller inte låta bli att bli besviken över att tidigare könslösa fågel blev en hon, med tanke på en intressant diskussion för ett bra tag sedan.



onsdag 15 augusti 2012

Pål - rymdens riddare

Författare: Birgit Lönn
Illustratör: Erika Eklund
Förlag: Alfabeta
År: 1997
Sidor: 110
Serie: Första boken om Pål
Typ av bok: Kapitelbok, Hcf

En klassisk vardagsberättelse om Pål, fyra år, som samlar på skruvar och muttrar, är lite rädd för grannen farbror Hjelm, gillar lego och leker mycket med sin storebror Pär och hans kompis Albert. Ibland drömmer han att han är rymdens riddare.

I boken får man följa Påls vardagsbekymmer: hur Albert skrämmer upp honom med historier om vampyrer, när han ramlar från bordet och slår i huvudet och hans väntan på att själv blir storebror till syskonet som finns i mammas mage. I några få kapitel är inte Pål med utan bara Pär och Albert.

En lite lagom spännande vardagshistoria som säkert kan fånga en och annan, men det är knappast en serie där jag verkligen vill kasta mig över nästa del. Bra dock med en bok om en halvängslig kille som faktiskt är rädd för vampyrer, mörka källare och granngubben. Sedan känns det som framsidan är lite mer rafflande än innehållet. Är inte så mycket raketåkning som man kan tro när man ser det...


söndag 5 augusti 2012

Medicinen

Författare: Hans Koppel (Petter Lidbeck)
Förlag: Månpocket
År: 2009
Sidor: 162
Typ av bok: vuxenbok (Hc)

Johanna är inte speciellt nöjd med sitt liv. Hon kämpar med att försörja sina två barn och är utfryst på sitt jobb på en kvinnotidning. Hon är ansvarig för att skriva om resor men har aldrig möjlighet att resa och chefen tycker inte att det hon skriver är tillräckligt fräscht.

När hon hör talas om att man kan få ersättning för att delta som försöksperson för en ny medicin mot munsår bestämmer hon sig för att slå till och förhoppningsvis ha råd med att finansiera en utlandsresa för henne och barnen. Det visar sig dock att medicinen har större inverkan på henne än hon hade räknat med...

En smårolig och lättsam bok som beskriver hierarkin på en liten arbetsplats väl... Jag misstänkte starkt hur slutet skulle vara och fick rätt. Skönt med en lättläst bok som går snabbt och jag tror nog att den hade gett mer om jag hade varit mer i Johannas situation.



Andras tankar om boken:
DN
SvD
Related Posts with Thumbnails