torsdag 18 april 2013

Coraline

Författare: Neil Gaiman
Originalspråk: engelska
Översättare: Kristoffer Leandoer
Förlag: BC
År: 2002
Sidor: 156
Typ av bok: Hcg


ÄNTLIGEN har jag läst denna bok! Vet egentligen inte varför jag har väntat så länge för den är ju tunn och snabbläst. Nåväl. Nu är det i alla fall gjort och jag förstår att den är populär.

Coraline har flyttat in i ett hus tillsammans med sina rätt oengagerade föräldrar som mest är intresserade av att jobba och bara viftar bort Coraline när hon kommer och är uttråkad och vill prata. Hon får således sysselsätta sig bäst hon kan själv. I huset finns fyra lägenheter. I den ena bor två teaterfröknar, i den andra en man som försöker dressera ett gäng möss, i den tredje bor Coralines familj och den mittemot står tom och ingången har murats igen men det finns ändå en låst dörr dit. Coralines rastlöshet och nyfikenhet tar över och hon öppnar den låsta dörren till den andra lägenheten och ser först bara väggen, men snart börjar märkliga saker hända. Föräldrarna försvinner men i den andra lägenheten finns den andra mamman och den andra pappan som hemskt gärna vill att hon ska stanna. De ser precis ut som hennes egna föräldrar men vill umgås mest hela tiden. Och så var det ju en liten sak till som skiljer - de har knappar istället för ögon! Coraline inser att det är farligt att stanna, men frågan är om hon har något alternativ? Är det ens möjligt att komma tillbaka?


Ljuvligt språk och ryslig handling! Gillas! Blir sjukt sugen att läsa mer av Neil Gaiman, även om jag inte var så förtjust i Odd och frostjättarna. Ska försöka se filmen inom kort och eventuellt även läsa serien som har kommit.

Måste även kommentera illustrationerna, eller rättar sagt avsaknaden av dem. Jag har tittat i det engelska originalet och tycker det är trist att illustrationerna inte fick följa med i svenska utgåvan. Sedan tycker jag inte att omslaget är så rafflande och tyvärr blev det inte bättre nu när En bok för alla gav ut den på nytt. Dock superduperbra att den kom ut igen. Har ju inte gått att köpa den på flera år.


Andras tankar om boken:
Barnboksprat
Nellas bokplanet

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails