lördag 27 april 2013

Krossat glas

Författare: Sally Grindley
Originalspråk: engelska
Översättare: Kersti Wittbom
Förlag: Berghs
År: 2008
Sidor: 231
Typ av bok: uHce

Suresh och hans lillebror Sandeep hade, till en början, ett bra liv. Deras pappa jobbade vid järnvägen vilket gjorde att båda bröderna kunde gå i skolan, vilket inte alla barn i Indien har råd att göra. De åkte ibland taxi in till stan med sin mamma för att handla och titta på alla affärerna.

Men så blir pappan av med jobbet och börjar dricka och låter sin vrede över det förlorade arbetet gå ut över familjen. Situationen blir bara värre och till slut bestämmer sig Suresh för att ta med sig sin lillebror och rymma i hopp om att pappan då ska bli snällare när han inte har lika många att försörja. Suresh tycker att han är gammal nog för att själv kunna hitta ett arbete och på så sätt få ihop pengar och låta sin yngre bror gå klart skolan.

De tar sig till en främmande stad en bra bit bort men märker nästan genast att det inte är det lättaste att hitta ett jobb när man inte är äldre och livet på gatan är betydligt hårdare än de kunde föreställa sig. Att Sandeep gnäller en hel del och längtar hem igen gör inte saken bättre.

Alex Dogboy var ju en klar favorit för mig och denna historia har samma tema. Jag läste någon blogg som tyckte det var märkligt att Alex var Hcg-klassad och denna uHce-klassad och jag håller med. Denna känns lite snällare och är mindre brutal än Alex, även om historierna i mångt och mycket påminner om varandra.

Planerar att ha denna som gruppläsning med femmorna och det ska bli intressant att se vad de tycker om den. Jag gillar den i alla fall och et är ju en bra start.

Påminner om: Alex Dogboy och Box 101



Andras tankar om boken:
Boksnack
Collaget
Ge mig boken!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sandra.
Vi ska precis börja läsa boken i två sexor. Innan den läste klasserna Alex Dogboy. Mycket uppskattad bok bland eleverna. Jag undrar om du har några frågor/uppgifter till "Krossat glas".
Ha det gott. MVh Björn Ingman, AF i Farsta

Sandra sa...

Hej! Du lämnade inga kontaktuppgifter men jag hoppas att du går in och kollar här igen. Läsnyckel till Krossat glas finns här: https://docs.google.com/document/d/1KXch4Y46xFiO0PJiqHsFygFJIGsxTAiwkRswlvcRGnM/edit

Och många fler här: https://ojabybibliotek.wikispaces.com/Boksamtal

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails