måndag 13 maj 2013

Hemligheten på perrong 13

Författare: Eva Ibbotson
Originalspråk: engelska
Översättare: Karin Nyman
Förlag: Berghs
År: 2005 (original 1994)
Sidor: 175
Typ av bok: Hcg

En gång vart nionde år öppnas en portal mellan vår värld och en ljuvlig och rofylld sagoö. Under de nio dagar som portalen står öppen har diverse varelser, som har tröttnat på livet i vår värld eller på ön, möjlighet att färdas till den andra sidan. De måste dock ha i åtanke att flytten kommer att vara minst nio år...

Det är dock inte helt ovanligt att vissa väsen bara tar en liten tur för att hälsa på den ena eller andra sidan. För nio år sedan tog den nästan nyfödda prinsens barnskötare honom med på en kort visit till London. I ett ouppmärksammat ögonblick blev han dock kidnappad av en fruktansvärd kvinna som inte hade lyckats få något eget barn. Under nio otåliga år har kungen och drottningen sörjt sin son och skickar nu en liten trupp till London, bestående av en alldeles för ung och oerfaren häxa, en alldeles för gammal och skröplig trollkarl, en godhjärtad växtlighetsfe och en stark jätte som eventuellt kommer att dra lite för mycket uppmärksamhet till sig. De har i uppdrag att hämta honom tillbaka, ett uppdrag som visar sig vara betydligt svårare än någon kunnat tro.

Åh vad jag tyckte om denna bok! Början var lite rörig och seg då den mest redogjorde för sagoön och dess invånare, men när väl guppeln öppnades och räddningsaktionen sattes igång så var det riktigt riktigt bra! Jag har tidigare läst Den stora spökräddningen och Häxtävlingen av Ibbotson och hade tidigare Häxtävlingen som storfavorit, men den blir nog baske mig nerknuffad till en andraplats nu. Ser fram emot att läsa fler böcker av Ibbotson så småningom. Hade jag haft en klass på mellanstadiet hade jag definitivt haft denna som högläsningsbok. Spännande, engagerande och mycket att prata om, kanske speciellt om likheterna med Harry Potter som kom några år senare?


Andras tankar om boken:
Annas bokblogg
Pricken

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails