söndag 30 juni 2013

De skandalösa

Författare: Simona Ahrnstedt
Förlag: Damm
År: 2013
Sidor: 339
Serie: tredje, helt fristående, boken som utspelar sig på slottet Wadenstierna.
Typ av bok: Hc, vuxenbok

Året är 1685 och greve Gabriel Gripklo har kommit tillbaka till Sverige efter flera år till sjöss där han har utforskat exotiska länder och även exotiska kvinnor. Nu är det dock slut på resandet, i alla fall om hans mor får bestämma. Hon tycker det är hög tid att han skaffar sig en hustru och tar hand om henne och hans två systrar sedan fadern och bröderna har dött. För att hjälpa sin son på traven har hon bjudit in hela den svenska adeln till deras slott Wadenstierna: officiellt en välkomstfest och sommarfest men inofficiellt en jakt på en lämplig hustru åt Gabriel som inte är det minsta intresserad av att stadga sig, men samtidigt förstår att det är hans plikt.

På grund av denna stora fest, som varar i veckor, hamnar fröken Magdalena Swärd på slottet. Hon är inte adlig och i princip helt utblottad då hon helt saknar släktingar och för ett år sedan blev sviken av en man och därför förföljs av ett dåligt rykte. Nu har den ekonomiska räddningen kommit då hon har blivit tillfrågad att bli förkläde åt den förtjusande adelsflickan Venus som drar alla mäns blickar till sig. Hon spås bli Gabriels hustru och behöver därför någon som övervakar henne och leder henne rätt. Magdalena passar inte riktigt in på slottet i sin tråkiga bruna klänning och sitt kantiga sätt, men hon är för fattig för att kunna säga nej.

Runt dessa tre karaktärer (samt några till) vävs sedan en rätt invecklad men klassisk intrig. Under influens av en hel del alkohol ingår Gabriel ett vad att han är så pass mycket kvinnorkarl att han till och med kan få det fruktansvärda fruntimret Magdalena till sängs och sätter sitt älskade skepp i pant. Magdalena får dock snart reda på vadet och kommer med ett oväntat erbjudande till Gabriel.



Så vad tycker jag då om denna historia? Historisk romance är en genre som jag nog aldrig har läst innan och jag läser aldrig denna typ av böcker överhuvudtaget och gick därför in i den med nyfikenhet och öppna sinnen. Det tog en liten stund för mig att komma in i historien men när väl karaktärerna var presenterade och huvudintrigen drog igång så var det riktigt roligt och spännande! Även om intrigen kändes rätt klassisk och slutet lite väl mycket Hollywoodfilm så var det ändå en bok som jag ville fortsätta läsa och som jag levde mig in i. Det hade varit riktigt intressant att se den som film så man fick se alla ljuvliga klädskapelser som nämns. Sedan tycker jag alltid att det är knepigt med böcker som utspelar sig i historisk miljö. Jag vill ju veta vad som är historiskt korrekt eller ej och i denna bok kändes det rät fritt tolkat, men jag är långt ifrån någon kännare om stormaktssverige. Sammanfattningsvis så känner jag inte att jag har hittat en ny favoritgenre men boken var definitivt underhållande att läsa. Jag är glad att jag fick möjlighet att läsa boken genom Booked för det är helt klart inte en bok jag hade läst annars och det är alltid kul att läsa något annorlunda och bli positivt överraskad.


Andras tankar om boken:
23 minuter
Bokfrossa
Liijobooks
Monicas bokläsardagbok
Tråktanten

William Morris bok

Författare: Benjamin Lacombe
Illustratör: Agata Kava
Originalspråk: franska
Översättare: Kerstin M. Lundberg
Förlag: Alvina
År: 2011
Sidor: 32
Typ av bok: bilderbok
Lärarhandledning

Jag hade alls ingen koll på vem William Morris var innan jag läste boken och jag vet väl i och för sig inte mycket mer om honom nu, men jag blev i alla fall, genom boken, nyfiken på att lära mig mer om honom.

Boken skildrar något år ur hans liv då han skickas på internatskola och i stället för att hänga med på lektionerna så sitter han och tecknar och skriver dikter i sin anteckningsbok. En dag får en lärare nog och tar boken i beslag och hela Williams liv faller samman utan boken. Hur ska han få den tillbaka?

Det helt fantastiska med boken är illustrationerna. Tokfina! Vill rama in allihop! De passar dessutom jättebra till Morris egna stil. Lärarhandledningen till boken var dessutom jättebra så man blir allt lite sugen på att testa den på någon klass...


Andras tankar om boken:
Barnboksbildens vänner
Barnboksprat
Jonna Lindberg

lördag 29 juni 2013

Katten som älskade regn

Författare: Henning Mankell
Illustratör: Frantisek Simak
Förlag: R&S
År: 1992
Sidor: 129
Typ av bok: Hcf

I sexårspresent får Lukas en helt egen katt som han döper till Natt. Hans storebror är lite avundsjuk och bråkar en hel del om att katten är i vägen. Ibland gömmer sig Natt, men kommer alltid fram efter en liten stund. En regnig dag är den dock spårlöst borta! Hur mycket Lukas än letar och ropar så kommer inte Natt fram! Katter tycker inte om regn, så ut kan den väl inte har gått? Lukas får hjälp av sin mamma att skriva efterlysningslappar att sätta upp på stan. Var är Natt och kommer den tillbaka?

En bok med vardagsdramatik på en lagom spännande nivå. Jag tror den kan fungera som högläsning på en förskola eller förskoleklass men det gäller nog att man lägger lite energi på att prata om boken, försöka förutspå vad som kommer att hända osv för bara högläsning blir den nog lite för händelselös. Gillar att den har ett lite oväntat slut även om jag inte är helt säker på att jag gillar det.

Jag vet att boken har kommit i nytryck på Leopard förlag med nya illustrationer och jag är rackans sugen på att titta i den. Kanske de nya illustrationerna höjer den ett snäpp eller två? Ser så ut om jag får tro framsidan...


onsdag 26 juni 2013

Farligt Hallon

Författare och illustratör: Erika Eklund Wilson
Förlag: Hegas
År: 2012
Sidor: 29
Serie: en bok om Hallon
Typ av bok: Hcf, Börja Läsa

Lisa och Tyra gör något de inte får. De släpper ut hästen Hallon ur hagen och leder den längs med vägen istället. Allt går jättebra fram till en bil kommer i hög fart.

Spännande börja läsa-bok i en av Erika Eklund Wilsons alla hästserier.


tisdag 25 juni 2013

Percy tur och retur

Författare: Catherine MacPhail
Illustratör: Karen Donnelly
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Olsson
Förlag: Argasso
År: 2006
Sidor: 76
Typ av bok: Hcg, sluka lätt

Shawn och hans kompis älskar att reta och trakassera Percy. Percy är minst i klassen, har fläckiga kläder och dessutom en pipig och jobbig röst. Han får helt enkelt skylla sig själv, tycker Shawn. En dag råkar han hamna i spelhallen samtidigt som Parcy är där. Percy lägger i pengar i en ny maskin och plötsligt har killarna bytt kropp med varandra! Deras mammor vägrar släppa in dem så de har inget annat val än att gå hem till den andre och uppleva varandras vardag. Kommer Shawns syn på Percy att förändras när han upplever hur Percys vardag ser ut?

En klassisk byta-liv-historia med ett rätt klassiskt slut och given sensmoral.


Andras tankar om boken:
Frids bokrecensioner

måndag 24 juni 2013

Stora mörka skuggan

Författare och illustratör: Erika Eklund Wilson
Förlag: Opal
År: 2012
Sidor: 29
Serie: En bok om Stall Lilla Stjärna
Typ av bok: Hcf, Börja läsa

Gunnar gillar mest att vara inne och sitta stilla framför datorn. Hans mamma vill tvunget att han ska ut och röra på sig och tar honom därför till både dans, fotboll och simning men allt är trist enligt Gunnar. Men så tvingar mamma med honom till ridhuset fast han inte alls gillar hästar och kanske är det inte riktigt som han trodde.

Kul med hästbok om en kille och om en huvudperson som faktiskt inte älskar hästar, i alla fall inte från början.


söndag 23 juni 2013

Förvandlad

Författare: Mårten Melin
Förlag: R&S
År: 2011
Sidor: 176
Serie: första boken om Monsterskolan
Typ av bok: Hcg

När Måns vaknar en morgon förstår han genast att något märkligt har hänt under natten. Han känner sig inte hungrig som han brukar, han har helt smutsiga fötter och små hårstrån i munnen. Uppenbarligen har även hans familj märkt något för stämningen är tryckt under frukosten och Måns får veta att han ska börja på en ny skola, redan samma dag! Det är dessutom en internatskola och Måns förstår inte riktigt varför han ska börja där bara för att han råkar gå i sömnen. Ännu mer konfunderad blir han när han ser gallret för fönstret i hans nya rum och får ett kors att bära runt halsen som välkomstgåva av rektorn. Och vad menade mannen i byn när han kallade skolan för en monsterskola?

Åh, denna bok gillade jag jättemycket! Den har varit lite svårutlånad och del två och tre har lånats ut betydligt snabbare och jag misstänker att det till stor del beror på att omslagen är mer tilltalande på de två senare. Baksidetexten har dock oftast räckt för att kränga ut även denna även om jag själv tidigare inte har läst den, men nu har jag det och längtar redan efter att få läsa de övriga två.

Jag gillar att Måns inte är vad jag själv först trodde och jag gillar monsterskoleidén. Man vill ju ha en bok om varje elev ju! Vilka öden! Trist att tredje delen sägs vara den sista.


Andras tankar om boken:
Bokomaten
Ge mig boken!
GP

lördag 22 juni 2013

Kriget om källan

Författare: Cannie Möller
Förlag: En bok för alla
År: 1989 (original 1983)
Sidor: 118
Typ av bok: Hcg

Anjo bor i byn i dalen och har sin bästa vän Marja i bergsbyn. Mellan deras två byar ligger källan som ger de båda byarna vatten. Byarna har i alla år levt i fred och samförstånd med varandra, men så dör ledaren i dalsbyn i samma veva som torkan har fått källan att sina och den krigslystna Karl tar tillfället i akt att hetsa sin by till strid mot bergsfolket. Han påstår att vattnet inte kommer att räcka till dem alla och dessutom slösar de i berget med vattnet. Till sin förvåning märker Anjo hur byns män tar till vapen mot de som är deras vänner.

Även detta är en sådan bok som titt som tätt har kommit i min väg, men trots att den är liten och tunn så är det först nu jag har läst den. Riktigt bra och tänkvärd historia, tycker jag. Hade absolut testat den som högläsning på mellanstadiet och haft diskussioner kring den. Det är många viktiga ämnen som berörs: grupptryck, vänskap, lojalitet, krig och överlevnad men även miljöförstöring och tankar om framtiden. Gillar!


Andras tankar om boken:
Lektionsunderlag på Drick kranvatten.
Bokomaten

fredag 21 juni 2013

Matchboll

Författare: Sean Callery
Illustratör: Aleksandar Sotirovski
Originalspråk: engelska
Översättare: Martin Jonols
Förlag: Berghs
År: 2013
Sidor: 45
Typ av bok: Sluka lätt, Hcg

Tims stora intresse är tennis och han har sin pappa som tränare. En dag berättar pappan att han har träffat en annan kvinna och ska skilja sig. Tim börjar hata sin pappa och vägrar spela tennis. Hans syster försöker få honom att anmäla sig till tennisturneringen och hon tar till lite oväntade knep.

Riktigt kul med en tennisbok! Fotbollsböcker finns det ju gott om men övriga sporter är det lite skralt med, samtidigt som det finns många elever på skolan som håller på med många olika sporter, däribland tennis.

Boken är lättläst och därför blir ju även historien lite kort och enkel, men den är helt okej och det känns som det är mer fokus på tennisen än relationen med pappan och skilsmässan, vilket är bra.

En lite kul detalj är dock bilden på sidan åtta. Misstänker att originalet är engelskt och därför är förarsätet på högersidan men nu ser det ut som Tim sitter inklämd mellan förarsätet och dörren. Troligtvis inte något som så många barn tänker på, men kanske en bild man borde ha spegelvänt?



torsdag 20 juni 2013

Den vita stenen

Författare: Gunnel Linde
Illustratör: Eric Palmquist
Förlag: En bok för alla (Original på Bonniers)
År: 1964
Sidor: 167
Typ av bok: Hcf, klassiker

Hampus är skomakarens brorson och lyckas alltid ställa till det för sig. Tack vare hans galna upptåg har skomakaren tvingats flytta många gånger då Hampus har fått ovänner och hittat på rackartyg. Nu har de flyttat till ett litet fallfärdigt hus i en liten stad där redan Fia bor. Hon och hennes mamma är inneboende hos den rike häradshövdingen och bara för att hennes mamma är pianolärarinna så retar de andra barnen henne och kallar henne Fia-pling-plong. Hon har inga vänner och är bara i vägen hemma enligt hushållerskan så den mesta tiden fördriver hon genom att stå vid grinden och titta eller att gömma sig i den stora linden på tomten.

Och så en dag går Hampus förbi grinden där Fia står. De båda barnen vill helst inte berätta för varandra vilka de egentligen är så när Fia ska säga sitt namn säger hon att hon heter Fideli. När det är Hampus tur åker ett cirkussällskap förbi. Han läser på vagnarna och presenterar sig sedan som Farornas konung. I och med att han dök upp samtidigt som cirkusen tror Fia att han tillhör den.

 I handen håller Fia en vit sten, hennes tröstesten och Hampus bestämmer sig genast för att han vill ha stenen. Han frågar om han kan få stenen om han lyckas måla ögon och mun på kyrkklockan och det svarar Fia ja på. Det blir det första uppdraget av många där barnen utmanar varandra för att få bli ägare till stenen. Det ena uppdraget blir knivigare än det andra och snart börjar omgivningen undra över vad det är som händer. Kommer det gå så långt att Hampus tvingas flytta igen?

Jag är rätt säker på att jag aldrig har läst denna klassiker och jag tror heller inte att jag har sett hela tv-serien. Jag har mest minnesbilder av introt när Fia står och smeker sig med stenen mot ansiktet och promenaden med elefanten.

Det är rätt mycket i boken som känns föråldrat och väldigt många ord känns ålderdomliga och svårbegripliga för dagens barn. Inte ens jag har koll på en häradshövding är, men efter att ha läst boken gissar jag att det är någon form av polis eller annan form av lagens man. Som högläsning kan den nog fungera, så man verkligen pratar om begreppen och grundhistorien är fortfarande kul även om det är lite klurigt med vad som är sanning eller ej och att barnen har dubbla namn. Mycket av storyn kretsar ju kring missuppfattningar och det gäller att hänga med i svängarna. Boken kräver sin läsare, med andra ord.

Nu är frågan om man ska våga ge sig på att titta på tv-serien på svt:s öppna arkiv?


Andras tankar om boken:
La Bibliofille

onsdag 19 juni 2013

Claude på semester

Författare och illustratör: Alex T. Smith
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Stedman
Förlag: R&S
År: 2013
Sidor: 95
Serie: Första boken om Claude
Typ av bok: Hcf, Fortsätt läsa

Hunden Claude tar med sin vän Herr Korvstrumpa på semester. Det börjar som en lugn semester på stranden men snart hopar sig äventyren där både hajar och pirater är inblandade.

En söt och underhållande bok med roliga illustrationer. Kul med lite franska fraser att lära sig. Ska bli spännande att se om det är andra språk i andra delar eller om det kommer att vara franska som gäller även då. Claude känns rätt fransk i sin basker.


Andras tankar om boken:
Carolina läser
Paula och böckerna

tisdag 18 juni 2013

Doppler

Författare: Erlend Loe
Originalspråk: norska
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Alfabeta
År: 2006
Sidor: 159
Typ av bok: vuxenbok, Hce

Doppler lever ett vanligt Svensson-liv med fru och två barn i en villa. Under en cykeltur faller han dock och slår huvudet i en sten och från den stunden stannar han upp och börjar tänka i nya banor. Han ska sluta vara så duktig, börja idka byteshandel och sluta umgås med människor, i alla fall de han inte tycker om. Han lämnar helt sonika familjen och bosätter sig i skogen i ett tält. Snart får han sällskap av en älgkalv och med tiden träffar han på ytterligare bekantskaper, på gott och ont.

En riktigt rolig och tänkvärd bok! Stundvis har jag total förståelse för Dopplers beteende och mellan varven börjar jag ifrågasätta hans psyke. Gillar att den är så absurd och märklig och hade gärna sett en film på den. Jag var lite besviken över det öppna slutet men insåg precis att Volvo lastvagnar är en fortsättning. Hurra!

Ett minus för det trista svenska omslaget. Finns ju sjukt mycket snyggare omslag ser jag när jag spanar omkring lite.


Påminner om:
Var ett tag sedan jag läste den men det känns som jag får vibbar av Vi i villa.


Andras tankar om boken:
Bokfetischist
Boktyckarna
SvD

måndag 17 juni 2013

SurKurt, SolskensNisse och grodan Groda

Författare: Inger Lindahl
Illustratör: Sara Gimbergsson
Förlag: Alfabeta
År: 2006
Sidor: 80
Typ av bok: Hcf

Myran SurKurt, som alltid är sur och tvär, bor ihop med den eviga optimisten gräshoppan SolskensNisse. Det enda som håller SurKurt på lite bättre humör är att renovera deras hus och därför smygriver SolskensNisse det lite då och då för att hålla SurKurt lite gladare. De båda vännerna lever i någon form av harmoni fram till den något vilsna grodan skuttar in i deras liv. Hon är klumpig och förvirrad och retar gallfeber på SurKurt, medan SolskensNisse mest tycker att hon är en frisk fläkt.

Har länge tyckt att boken har ett fint omslag och hoppades på högläsningspotential för förskolan och kanske, kanske att det funkar men det var inte en toppenbok som jag hade hoppats. Handlingen var lite snurrig och den saknade egentligen någon riktigt tydlig handling och byggde dessutom mycket på dialog. I boken förekommer dessutom en snigel som inte kan säga S vilket kräver sin uppläsare och framförallt sin läsare om det är ett barn som läser den själv. Det kan vara lite småkul med uttalsfel men här blev det lite väl mycket av den varan. Kontentan är att det, enligt mig, är en bok som försöker vara kul men inte riktigt lyckas. Får se om jag kan få något utlåtande från elev eller pedagog.


söndag 16 juni 2013

Lyckan är en råtta

Författare: Birgit Lönn
Illustratör: Maria Jönsson
Förlag: R&S
År: 2001
Sidor: 80
Typ av bok: Hcf

Tove har varit bästis med populära Emma, men nu har hon börjat vara med Petronella istället. Och snart är det dags för Emmas kalas. Tove är lite nervös för hur det kommer att bli men ser ändå fram emot kalaset. Väl där blir dock allt fel. Redan när hon kommer in i hallen inser hon att hon är helt fel klädd, hon ger en present som Emma redan har och hon får äckligt sodavatten som knappt går att dricka. Och så händer det något hemskt som får alla att skratta och Tove vill inte stanna en sekund till! Hon smiter från festen och tänker hitta hem själv, men det är kanske inte så lätt som hon tror.

En charmig historia som jag tror att en hel del tjejer kan känna igen sig i. Om den eviga utfrysningen och hur alla vill vara med den populära tjejen, men även om mod och hur saker bara blir. Jag gillar Tove och det är en bra vardagsberättelse som säkert kan funka som högläsning eller gruppläsning. Den lånas typ aldrig ut hos mig, men jag tror det delvis beror på den lite märkliga titeln (som ju får en förklaring om man läser boken). Får se om jag kan ändra trenden nu när jag har läst den.


lördag 15 juni 2013

Koko och Bosse törs inte!

Författare och illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: N&K
År: 2013
Sidor: 32
Serie: Andra boken om Koko och Bosse
Typ av bok: bilderbok

Det finns många saker som man tycker är läskiga och inte riktigt törs. Bosse och Koko tycker att olika saker är lite läskiga men som tur var har de varandra. I badhuset kan det bland annat vara läskigt att vara naken, att hoppa från trampolinen och låsa när man går på toa. Och på hemvägen lurar även där en och annan fara.

Jag älskade förra Koko och Bosse-boken och denna är också hemskt bra! Jag gillar att det hela tiden är ett givande och ett tagande mellan Koko och Bosse och att det är olika saker de är rädda för. Finns mycket att diskutera utifrån denna bok.


Andras tankar om boken:
Bokunge

fredag 14 juni 2013

Glassmaskinen

Författare: Carin Wirsén
Illustratör: Karin Holmström
Förlag: R&S
År: 2012
Sidor: 45
Serie: En bok om Alma och Egon
Typ av bok: Börja läsa, Hcf

Egons moster har en glassmaskin och han berättar för Alma om den. De blir sugna på att skaffa en egen men har inte råd. För att få in pengar bestämmer de sig för att sälja lite grejer på loppmarknaden.

En bok, som på få sidor, hinner avhandla flera ämnen. Dels lär man sig lite om hur en glassmaskin fungerar och hur det är att sälja på loppmarkand, men även en liten moralisk knorr om en liten lila kanin som Alma har men som hon egentligen vet är någon annans.


Andras tankar om boken:
Annas bokblogg
Barnboksprat

Lerlägret

Författare: Deborah Ellis
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: BC
År: 2004
Sidor: 139
Serie: tredje boken om Parvana (utan Parvana...)
Typ av bok: uHce

Jag kunde inte hålla mig utan har nu läst även den tredje delen och blev väldigt förvånad då den alls inte handlade om Parvana som de två tidigare böckerna Den osynliga flickan och Parvanas vandring gjorde. Här är det istället Shauzia vi får följa, Parvanas vän från första boken. Minst lika spännande men lite snopet. Hade jag vetat det hade jag ju kunnat kränga båda böckerna till min bokgrupp som jag läste Den osynliga flickan med. Jag är riktigt glad att jag läste denna nu så jag vet det till nästa gång jag har boksamtal med första delen. Och fortfarande tjurigt att de övriga två inte går att köpa.

Shauzia drömmer fortfarande om att ta sig till lavendelfälten i Frankrike, men i bokens början befinner hon sig i ett flyktingläger tillsammans med fru Weera. Hon har dock bestämt sig för att försöka ta sig vidare helt själv, även om ingen tror att hon kommer lyckas.


torsdag 13 juni 2013

Säg nej

Författare: Joanna Kenrick
Originalspråk: engelska
Översättare: Maria Holst
Förlag: Hegas
År: 2012
Sidor: 56
Typ av bok: sluka lätt (uHce)

Johanna och Klara är bästisar men Johanna känner hela tiden att hon står i Klaras skugga. Klara är mycket snyggare, självsäkrare och mer social. I en klädaffär får Johanna nog och säger vad hon tycker och tänker om Klara och de slutar prata med varandra. Johanna går och väntar på att Klara ska be om ursäkt, men hon kommer aldrig och snart är det dags för den stora festen som de båda har längtat till. Ska Johanna gå dit helt ensam och kommer Klara att vara där?

En lättläst bok med en hel del att diskutera i. Kan man göra slut men en kompis och kan  man säga nej till att gå längre med en kille som man hånglar med? Jag misstänker att en hel del tonårstjejer känner igen sig i handlingen.


Andras tankar om boken:
TinaO

onsdag 12 juni 2013

Rolf i parken

Författare och illustratör: Rune Fleischer
Originalspråk: danska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2012
Sidor: 15
Serie: En bok om Rolf
Typ av bok: Börja Läsa, Hcf



Rolf går i parken och hälsar glatt på ett gammalt par. Han gömmer sig sedan bakom ett träd och tar fram innehållet i sin väska: en mantel och löshuggtänder. Vad har han nu för plan? Inte den roligaste Rolfboken men okej.


tisdag 11 juni 2013

Esmeralda - Den lilla häxan med de stora öronen

Författare: Unni Lindell
Illustratör: Eldbjørg Ribe
Originalspråk: norska
Översättare: Ingrid Warne
Förlag: BW
År: 2004
Sidor: 150
Typ av bok: Hcf

Esmeralda har bestämt sig för att börja skolan och får börja i en klass med flera andra småhäxor. Esmeralda skäms för sina stora öron och har därför sytt på öronlappar på sin häxhatt, vilket ställer till med bekymmer redan första dagen då hennes fröken Sofia Skrämmavettis kräver att hon ska ta av sig hatten. Att Esmeralda säger emot, gör som hon vill och råkar, mer eller mindre medvetet, utföra ett och annat hyss gillas inte av fröken Skrämmavettis. I skolan lär hon dock känna småhäxan Valentina som får följa med på Esmeraldas galna upptåg. Hon skaffar sig dessutom en egen katt, Opus.

Detta är en bok som jag har gått och småsneglat på i hyllan till och från men aldrig tagit tag i att läsa förrän nu. Jag gillade framsidan och tyckte det såg ut att vara en kul bok. Jag misstänker att tanken är att den ska vara kul, men den är inte tillräckligt tokrolig för att roa mig. Fungerar eventuellt som högläsning i förskoleklass eller ettan då kapitlen är hyfsat fristående.


Rolf får en gitarr

Författare och illustratör:
Rune Fleischer
Originalspråk: danska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2012
Sidor: 15
Serie: En bok om Rolf
Typ av bok: Börja Läsa, Hcf

Rolf får en gitarr och när han spelar ramlar alla äpplen ner från träden. Vad ska han som äger äppelträden säga när alla äpplen ligger på marken? Ännu en småtokig och lättläst bok om Rolf.


måndag 10 juni 2013

Alla vi barn i Bullerbyn

Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Ingrid Vang Nyman
Förlag: R&S
År: 1947
Sidor: 108
Serie: Första boken om Bullerbyn
Typ av bok: Hcf

Lisa berättar om en rad vardagsäventyr som hon och de andra barnen i Bullerbyn har varit med om. I fristående kapitel berättas det, bland annat, om när Lisa fick eget rum, om diverse hemliga högångar, smultronställen och kojor, om när de fastnade i en snöstorm och om hur Olle fick hunden Svipp.

Denna kändes betydligt ålderdomligare än Bråkmakargatan och det är väldigt mycket tjejerna mot killarna i denna bok. Killarna är modigare och våghalsigare men kan inte hålla hemligheter eller göra något vettigt medan tjejerna är försyntare och präktigare. Det är bra med fristående kapitel ur högläsningssynpunkt men det innebär också att det inte händer så mycket. Det mesta går ut på att de har väldigt roligt.


lördag 8 juni 2013

Rolf på en öde ö

Författare och illustratör: : Rune Fleischer
Originalspråk: danska
Översättare: Hans Peterson
Förlag: Nypon
År: 2012
Sidor: 15
Serie: En bok om Rolf
Typ av bok: Börja Läsa, Hcf

Rolfs har hamnat på en öde ö tillsammans med sjömannen Sören. Plötsligt ser Rolf ett paket som ligger och guppar en bit ut i vattnet. kan det vara mat eller något annat de behöver? Havet är dock fullt med hajar. Men så får Rolf en idé!

Som vanligt tokroligt när det handlar om Rolf. Några är lite märkliga, enligt mig, men denna var helt okej.


fredag 7 juni 2013

Parvanas vandring

Författare: Deborah Ellis
Originalspråk: engelska
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: BC
År: 2003
Sidor: 171
Serie: andra boken om Parvana
Typ av bok: uHce

Den första delen, Den osynliga flickan, har jag läst två gånger på bara några få månader tack vare att jag hade den som boksamtalsbok med några femmor. Många av dem ville läsa fortsättningen och då tog jag tag i att göra det också. Jag var ju hemskt sugen redan när jag läste den första gången men gav mig inte riktigt tid. Fånigt, med tanke på hur snabblästa de är. Blir nog till att ta den avslutande delen nu också.

I denna del får man följa Parvana under en lång och svår vandring i jakt på sin familj. Under färden träffar hon på andra barn och ett efter ett slår de följe.

Denna delen är hemskare än förra. I första delen hade Parvana det ändå rätt bra då hon kunde spela kille i Kabul och på det viset försörja sig och familjen. Under vandringen går det många dagar utan mat, de skadar sig och råkar ut för både landminor och fallande bomber. Riktigt bra, men hemskt! Mycket synd att den inte längre går att köpa.


Andras tankar om boken:

torsdag 6 juni 2013

Wallflower

Författare: Stephen Chbosky
Originalspråk: engelska
Översättare: Göran Fagerström
Förlag: Gilla
År: 2013 (på svenska 2000 och original 1999)
Sidor: 272
Typ av bok: Hce, vuxen, unga vuxna

Charlie är nervös inför att börja high school. En nära vän till honom har precis tagit livet av sig, vilket har splittrat hans gamla gäng. Han hinner dock knappt börja förrän han lär känna de två år äldre syskonen Sam och Patrick och han bjuds in till en helt annan värld. De andra tycker att han är en wallflower - en som iakttar och lägger märke till alla detaljer.

Boken skildrar Charlies liv under ett år. Hela berättelsen bygger på brev han skriver till någon, för läsaren okänd.

Detta var senaste boken i bokcirkeln. Bra val av Paula! Vi var alla mer eller mindre förtjusta i boken och det var verkligen en bra bok att diskutera. Den var lagom konstig för att det skulle finnas mer än en tolkning och det var många intressanta karaktärer. Vi kunde även göra en hel del kopplingar till våra egna liv. Gillas! Mycket! Nu ser jag verkligen fram emot att se filmen!

Om jag minns rätt blev betygen: E3 R5 K3 S5 P5


Andras tankar om boken:
Bokgläntan
Bookcircles
Dagens bok
Lisas böcker

onsdag 5 juni 2013

Lotta på Bråkmakargatan

Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Ilon Wikland
Förlag: R&S
År: 1962
Sidor: 64
Serie: andra boken om Lotta
Typ av bok: Hcf


Lotta drömmer att hennes syskon Jonas och Mia-Maria har slagit hennes gosedjur Bamse och vaknar med ett riktigt dåligt humör. Det är bara mamma hemma, för syskonen är i skolan så det är hon som får ta emot Lottas ilska. Hon vill inte ha på sig den stickiga tröjan och inte inte speciellt sugen på någon trevlig frukost. När mamma går ett ärende till affären passar Lotta på att flytta hemifrån. Hon börjar med att gå in till grannen, tant Berg, för att fråga om hon möjligtvis kan bo där.

En väldigt charmig historia som jag känner att jag vagt minns från min barndom. Definitivt en Lindgren-berättelse som jag tycker håller än. Kan säkert passa som högläsning för förskolan.



tisdag 4 juni 2013

Isplaneten

Författare: George Johansson
Illustratör: Riber Hansson
Förlag: Bonnier Junior
År: 1990
Sidor: 73
Serie: andra boken om Stella Polaris
Typ av bok: Hcg

Nyligen läste jag Polstjärnan tur och retur och var väl inte överförtjust, men det är ju tunna böcker och jag valde därför att även ge Isplaneten en chans.

De tre rymdpiraterna Skepparn, Kockis och Chiefen har rest runt så länge de kan minnas och har inget ställe de kallar "hem". Det är inte utan att de ibland känner för att rota sig. När de landar på den ogästvänliga ön Isban, som även går under namnet Övergivenhetens Ö, händer det dock något som vänder upp och ner på deras tillvaro. Inne i ett isberg finner de ett litet barn! Hur kan det överleva inne i den tjocka isen och hur hamnade det där? Och framför allt: vad ska de tre piraterna göra med det?

Tyckte nog liiite mer om denna än förra men det är fortfarande inga minnesvärda böcker för min del.


lördag 1 juni 2013

Statistik för maj 2013



Månadens bästa: Inte helt lätt att välja, men favoriterna får nog bli Slottet av is och Hemligheten på perrong 13.

Lästa böcker: 22 stycken
varav tre är ur egen bokhylla.

Antal sidor: 2408

Tjockaste boken: Box 101 med 261 sidor.

Fördelning efter boktyp: 
Bilderbok: 5, Hcf: 5, Hcg: 7, uHc(e): 3, Hc(e): 1, serier: 1 och fakta: 0

Antal från årets utgivning: 8




Related Posts with Thumbnails