tisdag 18 februari 2014

Guldhjärtat

Guldhjärtat är en bok som jag har stött på både här och där under de år jag har arbetat som skolbibliotekarie, men jag har aldrig läst den. Kanske är det på grund av det trista omslaget?


Boken handlar om Ludvig, som spelar piano och plötsligt blir kär. En dag ser han Katarina på skolgården och hela hon lyser och hennes guldhjärta runt halsen glimmar i solen. Efter det är det svårt att koncentrera sig på att spela piano. Allt han kan tänka på är hur han ska bli ihop med Katarina. För att det ska ske kräver hon dock något väldigt speciellt som verkligen visar hans kärlek. Problemet är bara att Ludvig inte vet vad det kan vara.


En småcharmig och kort bok som säkert kan passa ypperligt till boksamtal. Det finns mycket mellan raderna och en hel del att diskutera.

Författare: Ulf Stark
Illustratör: Marianne Enquist
Förlag: En bok för alla (original: Bonnier Carlsen)
År: 2001 (original: 1996)
Sidor: 86
Typ av bok: Hcg


måndag 17 februari 2014

Smart för en dag

Linus gillar inte skolan, troligtvis på grund av att han tycker allt är så svårt. Det enda som lyser upp skoltillvaron lite är Mia, men hon verkar inte ens se honom och är definitivt inte intresserad av en sådan som han. När Linus blir nervös säger han fel och i Mias närvaro blir det, med andra ord, fel nästan hela tiden.

Hemma är det inte mycket bättre. Linus och mamma letar ny lägenhet och mamma tvingar honom att sitta och ringa på mängder av lägenhetsannonser. Många tar honom inte på allvar när de hör att det inte är en vuxen som ringer. När hans föräldrar skiljde sig fick han en ny dyr mobil av sin pappa och en dag får han ett sms och appen KLOK. Det är en app som kan svara på alla frågor, men det kostar fem kronor per sms. Linus testar och märker snart att KLOK är allvetande och kan svara på rena kunskapsfrågor men även mer privata, som om det är möjligt att Mia kan bli kär i en sådan som han...

Jag har gillat de böcker som KG Johansson har släppt på Hegas de senaste åren och detta är inget undantag. Det är en spännande historia och ett slut som man nog inte riktigt kunde ana. Sedan kan jag tycka att Linus är lite onödig i sitt appanvändande. Mycket av det han frågar KLOK om hade han enkelt kunnat googla, men det ger ju bara en intressant ingång till samtal med eleverna för mig. I denna bok fann jag både uppslag för källkritiks- och informationssökningsdiskussioner och även uppslag till Stora syndboken.

Boken är i samma still som Johanssons tidigare böcker på Hegas: Spelet, Nivå 13 och Adam och koderna

Författare: KG Johansson
Förlag: Hegas
År: 2013
Sidor: 109
Typ av bok: Hcg, Sluka Lätt
Provläs
Läsnyckel


fredag 14 februari 2014

16 rader

Förra bokcirkeln var det Paulas tur att välja bok och valet föll på denna. Detta är således ingen bok jag nog hade läst själv i första taget, men det kändes som ett kul och aktuellt val. 

Jag är inget jättefan av Petter, men tycker han är helt okej och minns att han gjorde intryck på mig när han var med i "Så mycket bättre" för några år sedan. I min roll som skolbibliotekarie har hans namn poppat upp några gånger det senaste året. Han har varit med på radio och snackat om sin läsning och bokhylla, han pratade sig hes på bokmässan och har uppenbarligen börjat bli en populär (men dyr) föredragshållare på skolor om sin läsning, sin diagnos, sitt skrivande och sina texter. 

Så vad tycker jag då om boken? Kortfattat kan man väl säga att jag nog hade tyckt mer om den om jag var mer inlyssnad på låtarna och kanske till och med hade en relation till dem sedan tidigare. Som ljudbok, med först låten och sedan Petters analys av den, hade den varit sjukt mycket bättre. Nu hade jag inte riktigt tillräckligt mycket engagemang för att själv orka leta upp alla låtar. 

Jag förväntade mig nog lite mer biografi än vad jag fick. Nu var det snarare en diskografi med analys av texterna, men det privata uteblev. Han skriver förvisso upprepade gånger att han är väldigt privat av sig, men jag som inte är någon större fan av musiken är ju mest nyfiken på just det: hans relation till familjen och hans liv utanför musiken, om det nu finns? Speciellt med tanke på att verkar bli helt uppslukad av skapandet och sover i studion så undrar man ju över hans familj och hans tankar om faderskapet. 

Boken är upplagd efter album med ett kort intro om bakgrunden till plattan och sedan är det ett urval av låtar från skivan - först låttexten och sedan en analys av låten där Petter förklarar symboler och kopplingar samt någon eventuell anekdot kring låtens uppkomst. Ofta nämner han vilka rader i låten han är mest nöjd med. En hel del av det han skriver är rätt självklara grejer. Personligen hade jag önskat att förtexterna hade varit längre och, som sagt, lite mer bakgrund och anekdoter. Nu är det mest information om vilken producent som var inblandad eller i vilken studio den spelades in. Det var bara intressant en gång, på sidan 141 när min klasskompis från gymnasiet, Tobias Jimson, nämndes. :)

Sammanfattningsvis en bok jag nog hade skummat mig igenom om det inte var för bokcirkeln. Boken ledde inte till att jag vet direkt mer om Petter nu utan snarare blir nyfiken på att veta mer. Får kanske bli en omtittning på "Så mycket bättre" för att se om man ser mer av personen Petter där.

Petter har varit i Babel och pratat om boken, klipp på 10 min

Författare: Petter Alexis Askergren
Förlag: Brombergs
År: 2013
Sidor: 224
Typ av bok: En diskografi men stänk av biografi?
Lärarhandledning

söndag 9 februari 2014

Samtal med en chokladkaka

En pojke sitter helt övergiven på sin födelsedag. Han är dock van då hans föräldrar arbetar som brandmän och därför försvinner iväg på larm lite titt som tätt och rätt ofta när det inte passar så som mitt i biobesöket, rakningen eller sömnen. Detta har lett till att pojken har blivit världsbäst på att ha tråkigt och är van att gå hemma själv. Och nu har det hänt igen. Precis när födelsedagsfirandet skulle börja kom larmet och föräldrarna hann bara säga åt honom att plocka fram chockladkakan ur kylen själv och om han ville kunde han ta fram presenterna som låg under sängen och slå in dem själv för att sedan öppna. 

Föräldrarna, som själva inte gillar chocklad(!), har köpt en stor bit chokladkaka som står i en fin kartong i kylen. När pojken tar fram kniven för att skära en bit hör han dock en röst. Det är chokladkakan som talar och som absolut inte vill bli uppäten. 

Detta är en ganska märklig och skruvad historia full av fantasi. Jag gillade idén men tyckte att slutet var lite märkligt och abrupt. Jag har också lite svårt att bestämma mig för om det är en rolig eller en sorglig bok. Kanske lite av båda och beroende på läsare?

Några andras tankar om boken: Boktok73Paula och böckernaSincerely Johanna

Författare: Martin Page
Illustratör: Jenny Berggren
Originalspråk: franska (Conversation avec un gâteau au chocolat)
Översättare: Thérèse Eng
Förlag: Atrium
År: 2013 (org. 2009)
Sidor: 32
Typ av bok: Hcf
Provläs



onsdag 5 februari 2014

I vampyrens våld

Som bibliotekarie är jag lite extra svag för böcker om böcker och är det dessutom böcker om bibliotek och bibliotekarier så är det extra kul. När jag var på loppis snubblade jag över detta fynd för en femma och baksidetexten fick mig att ta med den till kassan direkt, även om framsidan var föga lockande.

Glenbrooksskolan har precis fått en ny skolbibliotekarie. Tidigare har  mrs Connor huserat i biblioteket. Hon har varit omtyckt, men inte haft så stor reda i beståndet, vilket den nya miss Pryvam genast styr upp. Bara genom att spänna blicken i lärare och elever får hon dem att lämna tillbaka bortglömda böcker och hon verkar på något mystiskt vis känna till varenda oförrätt mot beståndet sedan urminnes tider. Hon har dessutom många åsikter om vad som kan anses vara bra och dålig litteratur och stora delar av beståndet avfärdas som skräp. På något mystiskt sätt kan hon dessutom namnen på alla redan första dagen! Det är nästan som om hon kan läsa tankar...

När miss Pryvam kastar ut Bens basketbilder genom fönstret får han och hans kompisar nog. Så får bara en inte en bibliotekarie bete sig och det är dags att hon får avskedas från skolan! När det dessutom visar sig att hon kör runt i en likbil och ett mystiskt mord sker i grannskapet blir barnen ännu mer ivriga i sitt försök att bli av med henne, men hur ska det gå till? Miss Pryvam verkar dessutom hela tiden ligga steget före i deras försök att sätta dit henne.

Som skräckbok var den väl föga skräckinjagande (fast lite spännande på slutet var den minsann) och hur allt låg till var rätt uppenbart redan från början men den var lättläst och underhållande och det är alltid kul att läsa om skräckinjagande kollegor. Barnen var dessutom lite väl frustrerat korkade. Lite snabbare slutledningsförmåga hos dem hade helt klart piggat upp och det känns som om någon i gänget hade kunnat börja kasta om bokstäver i bibliotekariens namn på ett rätt tidigt stadium...

Då handlingen är rätt uppenbar tar jag mig friheten att citera några rader som är rätt sent i boken, som jag kanske borde sätta upp som skräckexempel på väggen här i biblioteket:

"- Då var det alltså ni som mördade mr Pitt och Annabel Thomson, sa Tom.
- Det var inte mord, sa miss Pryvam. De hade biblioteksböcker som hade gått ut för längesedan. För mycket längesedan. De måste bestraffas." (s. 131)

Undrar om det hade hjälpt även här med genomträngande blickar, svarta kläder och lite ren ondska?

Vill man läsa om fler kusliga bibliotekarier rekommenderas Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer och Vampyren av Ewa Christina Johansson.


Författare: Margaret Clark och Lee Striker
Originalspråk: engelska (Revenge of the Vampire Librarian)
Översättare: Mats Fierras
Förlag: B. Wahlströms
År: 1998 (eng. 1993)
Sidor: 157
Serie: Skräckens sigill
Typ av bok: Hcg, skräck

söndag 2 februari 2014

Vargbröder

Så var det dags att läsa Vargbröder igen! Tre år sedan sist jag läste den med ett gäng treor i Läsglädje och nu var det dags igen!



Torak har, så länge han minns, vandrat ensam med sin far. Nu har en gigantisk björn rivit fadern så svårt att han är döende. Torak måste plötsligt klara sig ensam i vildmarken och han har lämnat ett sista löfte till sin far - han ska ta sig till Världsandens berg. Han vet inte vad han ska göra där, men han inser att björnen kommer att jaga efter honom och den växer sig större och starkare för varje offer som den dödar på vägen.

Torak behöver dock inte vara ensam på sin färd särskilt länge. Han möter snart en övergiven vargunge som han direkt får ett märkligt band till och ju längre han färdas desto mer får han veta om sitt förflutna och sitt uppdrag som väntar på berget.

Detta är en galet spännande bok! Varje kapitel slutar när det är som mest spännande så man bara måste fortsätta läsa. Jag läste boken för flera år sedan och har nu läst om den tack vare Läsglädje. Redan 2011 hade jag som mål att försöka ge mig tid att läsa åtminstone någon del till. Det har ännu inte hänt, även om jag har varit och klappat på del två några gånger.

Jag funderade lite på hur det skulle gå att läsa en uHce-bok med en trea men det fungerade finfint! Vi har haft bra diskussioner och det har varit spännande att följa Toraks resa på kartan. Vi har läst boken i fantasy-temat och serien är placerad på fantasy, men jag känner att åtminstone första delen är lika mycket en förr i tiden-bok som fantasy. Visst, det är en galen björndemon med, men det känns som att spöken och andar förekommer i en hel del böcker som räknas som historiska. Treorna tyckte den var spännande men rätt svår men det var en större utmaning att hinna läsa sidorna än innehållet.

Författare: Michelle Paver
Originalspråk: engelska (Wolf Brother - Chronicles of Ancient Darkness)
Översättare: Birgitta Gahrton
Förlag: Semic
År: 2005
Sidor: 303
Serie: Första delen i Vargbröder
Typ av bok: Fantasy uHce

lördag 1 februari 2014

Statistik för januari 2014


 

Månadens bästa: Inget slår Kurt och Kio

Lästa böcker: 7 stycken
varav ingen ur egen bokhylla.

Antal sidor: 521

Tjockaste boken: Amatka med 168 sidor.

Fördelning efter boktyp: 
Bilderbok: 3, Hcf: 0, Hcg: 1, uHc(e): 1, Hc(e): 1, serier: 0 och fakta: 1

Antal från årets utgivning: 0




Related Posts with Thumbnails