torsdag 17 april 2014

Gömstället


Så var det dags för en omgång med Gömstället igen. Sist (2011) läste jag den med några grupper sexor och denna gång var det några femmors tur.

Aremis Slake är 13 år. Han har ett hårt liv då han blir mobbad i skolan och bor hos sin faster som slår honom. En dag när mobbarna går för långt flyr Slake ner i New Yorks tunnelbana där han lever i 121 dagar.

Jag tycker om boken som känns som en verklighetstrogen bild av hur det kan vara att leva i en tunnelbana. Boken skildrar Slakes med- och motgångar och jag kan verkligen leva mig in i hur Slake känner det. Boken är ganska tunn, men hoppar en del i tid, har en parallell historia och beskriver Slakes tankar på ett symboliskt sätt, vilket inte gör den helt lättläst. Det finns en hel del att diskutera och det märks inte att boken är skriven redan 1974. Jag tycker att det är en bok som passar bra till just boksamtal eller högläsning just i och med att den är lite svårt skriven och det finns mycket att diskutera även om den inte är så tjock. Det är alltid någon eller några varje gång som verkligen fastnar för den. Extra kul är dessutom att Chambers har ett kapitel i Böcker inom oss där de applicerar hans samtalsstrategi på några kapitel ur denna bok.

Författare: Felice Holman
Översättare: Birgitta Gahrton
Förlag: En bok för alla (tidigare Sjöstrands förlag)
År: 1988
Sidor: 121
Typ av bok: uHce
Min läslogg

onsdag 9 april 2014

Äventyrsveckan

Dags för den årliga läsningen av Äventyrsveckan! Det är minst den tredje gången jag  läser denna bok, men så blir det ju för mig med de böcker vi använder som gruppläsning. Denna gång läste jag den tillsammans med en grupp från femman. Den passade helt ypperligt för boksamtal då det fanns mycket att diskutera, både vad gäller överlevnad och relationen mellan karaktärerna i boken.

Amanda är bokens huvudperson och utfryst i klassen. Hon har ingen direkt att vara med på rasten och ingen väljer att sätta sig med henne eller prata med henne. Några tjejer i klassen accepterar hennes närvaro men slipper helst och några i klassen går längre än att bara ignorera henne. Philip är hennes största plågoande som kommer med elaka ord så fort han får tillfälle.

Några veckor innan skolavslutningen i sexan beger sig klassen till de värmländska skogarna för att lära sig överlevnad. Redan andra dagen, under en forsränning, blir dock lek genast allvar för Amanda och Philip då de hamnar i vattnet och kommer i land långt nerströms. Blöta och utmattade inser de att de bara har varandra. Hur ska de hitta vägen tillbaka till lägret?

Spännande och verklighetsnära. Kul att den utspelar sig i Sverige och läsaren således lär sig en hel del överlevnadsknep. Gillar starkt och sedan sist har jag införskaffat en gruppuppsättning. Nya upplagan har dessutom en skönare layout med luftigare text. Gillar!

Författare: Sofia Nordin
Förlag: R&S
År: 2003 (ny upplaga 2012)
Sidor: 141
Typ av bok: Hcg
Författarens sida

Solstenen

Författare: Maj Bylock
Förlag: R&S
År: 1983
Sidor: 137
Serie: Första delen om Dan 
Andra delar: Månringen och Stjärnhavet
Typ av bok: Hcg


Dan letar efter sin bror Jakob som för flera år sedan gav sig ut till havs som sjöman. Det har gått några år och Dan vet inte om han kommer att känna igen sin bror.Om halsen har Dan ena halvan av solstenen, som han har fått av sin mor som nu är död. Han vet att hans bror Jakob ska ha den andra halvan av smycket och det är hans enda ledtråd. Dan är skadad i handen och få därför inte arbete på något skepp utan tvingas stanna iland till såret läkts. På sin vandring möter han en rad olika människor och snart får han ett viktigt uppdrag.

Detta är en bra och spännande bok där det hela tiden händer saker. Tyvärr är inte omslaget det mest lockande och historiska böcker är svårutlånade. Jag har läst den tillsammans med en grupp sexor som tyckte att den var mycket bättre än de trodde den skulle vara. Vi har även haft med den i Läsglädje med treorna, som också gillade den. Den andra delen, Månringen, har jag fått beställa in i många exemplar. I grupperna med trean har vi dock fått prata mycket om slutet. Det är lätt att misstolka slutet om man inte läser noga.

Påminner om: Vrakgods och Ivos resa

måndag 7 april 2014

Kensukes rike

Läst första gången i juni 2011.
Författare: Michael Morpurgo
Originalspråk: engelska
Översättare: Ylva Kempe 
Förlag: Richters
År: 2001
Sidor: 147
Typ av bok: Hcg

"Jag försvann natten innan jag skulle fylla tolv år. Den 28 juli 1988. Men det är inte förrän nu som jag till slut kan berätta hela den märkvärdiga historien, precis sådan som den var. Kensuke fick mig att lova att inte avslöja sanningen förrän det hade gått åtminstone tio år." 

Så inleds den spännande historien om Michaels äventyr. När hans föräldrar blir arbetslösa föreslår pappan att de ska lämna England och segla jorden runt. Efter att ha lämnat Australiens östra kust hamnar segelbåten i ett rejält oväder och Michael och hans hund ramlar över bord. De vaknar upp på en liten ö och märker ganska snabbt att de inte är ensamma där. En man, som visar sig heta Kensuke, bor på ön men Michael vet inte om han är vän eller fiende. Michaels största fråga är dock om han någonsin ska kunna ta sig tillbaka till civilisationen igen för ingen vet vart han är och troligtvis tror hans föräldrar att han är död.

Jag gillade denna berättelse! Det var hela tiden ett driv i texten som fick mig att vilja läsa vidare. Det tog dock längre tid för Michael att hamna på ön än vad jag trodde. En tredjedel av boken handlar om seglingen. Texten var ganska luftig och det var gott om illustrationer. Boken håller absolut än även om den nu börjar bli till åren kommen. Det är dock inget man märker varken till språk eller till innehåll. Jag gillar att det var med kartor så man kunde följa segelbåtens resa. Jag har läst om boken för att ha boksamtal om den med två grupper i femman. De tyckte mycket om den och, precis som jag förutspådde när jag läste boken första gången, finns det väldigt mycket att prata om: resan, överlevnad, robinsonader och relationen mellan Michael och Kensuke.

Påminner om: Gillar du denna kommer du säkert även att gilla Yxan av Gary Paulsen.

Andras tankar om boken:
Annas bokblogg
Related Posts with Thumbnails